Göteborgs Konserthus Vänkonsert med Sibelius

Evenemanget har ägt rum. Nu har du chansen att bjuda med dina vänner på konsert med Symfonikerna och Santtu-Matias Rouvali!

Speltid ca: 1 t 15 min ingen paus Scen: Stora salen
Fri entré, platsbokning

Evenemanget har ägt rum

Här har du chansen att bjuda med dina vänner på konsert. Låt dem få möjligheten att upptäcka de magiska ögonblicken på Konserthuset, lära känna Symfonikerna och den klassiska musiken. 

Vi vill ha din hjälp att bjuda in nyfikna konsertbesökare locka dem till oss för fler framtida konsertupplevelser, därför bjuder vi på biljetterna och ni kan räkna med en festlig helkväll tillsammans!

Välj mellan den här kvällen då Sibelius Finlandia och Symfoni nr 2 står på programmet, eller den 1 februari då Tarrodis Liguria och Stravinskys Petrusjka spelas. Båda kvällarna är det orkesterns chefdirigent Santtu-Matias Rouvali som leder oss genom musiken.

Konserterna inleds med en exklusiv smygtitt på kommande säsong och när musiken klingat ut fortsätter kvällen i Götaplatsfoajén där baren är öppen och fler musikaliska överraskningar väntar.

Klicka här för att boka dina biljetter

Om Sibelius Symfoni nr 2

Ingen musik förknippas så starkt med vår granne i öst som Sibelius Finlandia. Alltsedan detta kraftfulla stycke uruppfördes 1899, när Finland fortfarande var i händerna på Ryssland, har det blivit en symbol för det finska folkets nationalkänsla. Och melodierna! Finlandia speglar både en urkraft och frihetsglädje som vi alla kan dela.

”En sådan tonsättning har aldrig tillförne klingat hos oss”. Så skrev kritikerna i Helsingfors efter uruppförandet av Sibelius andra symfoni den 8 mars 1902. Succén var av sådant format att den på kort tid fick spelas på nytt tre gånger.

Nästa år sände den svenske tonsättaren Wilhelm Stenhammar ett hänförande brev till Sibelius: ”Du härliga människa, det är ju hela fång av under du hämtat upp ur det omedvetnas och outsägligas djup. Det som jag anade har besannats: Du står denna stund för mig som den främste, den ende, den outgrundlige. Du har ruskat i mig så att jag inte kan glömma det.”

Som chefdirigent i Göteborg utvecklade han orkesterns fina Sibelius-tradition och sedan första framförandet 1907 har symfonin spelats 151 gånger av Göteborgs Symfoniker!

Program



Medverkande



Eva Essvik presentatör

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret
Percussionist vid pukor med stockar i handen, omgiven av röd sammet.

Upplev konsertmagin

Varje ton som sprids har kraft att sätta i gång en rörelse, med kraft att bära genom generationer. Upptäck säsongens konserter och låt oss skapa hållbara avtryck tillsammans.

Upptäck säsongens konserter