Stäng
Meny

Ordlista

Varje värld har sina speciella ord. Här hittar du några av de ord som finns i en symfoniorkesters magiska värld.

Dirigent
Står framför orkestern, och leder den. Är den som håller i repetitionerna, och bestämmer exakt hur musiken spelas.

Stämton
Innan konserten börjar, tar oboeisten en stämton, tonen A. Alla i orkestern stämmer sina instrument efter samma A, och på så sätt brukar det låta bättre! Man kallar det för intonation – när alla spelar precis likadant låter det rent.

Konsertmästare

Violinisten som sitter allra längst fram till vänster om dirigenten är konsertmästare. Hen fungerar som en länk mellan dirigent och orkester, och alla violinisterna försöker alltid spela precis som konsertmästaren.

Symfoni
Ett längre orkesterverk med flera delar brukar benämnas symfoni. Delarna kallas för satser. En symfoni kan vara lång, upp emot en timme. Ibland kan man tycka att den är långtråkig. Eller alldeles underbar.

Podiet
Scenen som musikerna sitter på.

Podietteknikerna
Mycket viktiga personer för att orkestern ska fungera. De bär stolar och notställ, samt håller ordning på noterna.

Flygel
Ett jättepiano fast på längden.

Frack
Plagg som de manliga medlemmarna i orkestern ofta när de spelar konsert. Kvinnliga medlemmar i orkestern bär långklänning, kjol eller tjusiga byxor.

Producent
Personen som ordnar med allt innan konserten börjar.

Provspelning
Om det blir ett ledigt musikerjobb i symfoniorkestern, ordnar man en provspelning. Då kommer musiker från hela världen för att tävla med varandra, och genom provspelningen utser man den eller de eller dem man tyckte var allra bäst. Det kan vara flera hundra som tävlar om ett jobb. De sökande spelar, en och en i taget, bakom en stor skärm, för att det ska vara rättvist för alla.

Repetition
Inför varje konsert jobbar musikerna i flera dagar koncentrerat för att musiken ska låta så bra som möjligt. Det kallas för att repetera.

Repertoar
Musiken som spelas vid konserterna. Den kan vara äldre, från 1700-talets början ungefär, då heter det barockmusik. Musik från Mozarts tid kallas för wienklassisk. Musik som är skriven på vår tid kallas för nutida, och anses vara svårlyssnad av vissa. Men det är viktigt och angeläget att spela musik från vår egen tid också. Även för 150 år sedan kunde man tycka att det som var den nutida musiken då var svårtillgänglig. Musiken utvecklas hela tiden. Spelas stycket för första gången heter det uruppförande.

Kompositör eller tonsättare
Den som skriver musiken.

Applåder
När konserten tar slut applåderar publiken. Gillar de det extra mycket brukar det busvisslas, och ibland ställer publiken sig upp. Det kallas ”stående ovationer”! Man brukar inte applådera mellan satserna i en symfoni, till exempel, för delarna i musiken hänger ihop. Och tystnaden som ibland finns i musiken är oerhört viktig. Den kan vara helt magisk!

Noter
Musikens skriftspråk. När man lärt sig läsa noter är det precis lika lätt som att läsa bokstäver!

Notblad
En sida med noter.

Ackord
En samling toner som klingar fint tillsammans. Om de låter ljust och glatt, kallas det för ett dur-ackord, och om det låter lite sorgsnare är det ett moll-ackord. Till exempel går Vem kan segla förutan vind i moll, medan Blinka lilla stjärna går i dur.

Piano
Beteckning i noterna när musikerna ska spela svagt.

Forte
Betyder att musikerna spelar starkt! Det lite äldre namnet för instrumentet piano var pianoforte – och det betyder att det var ett instrument som kunde spela både svagt och starkt!

Skolkonserter
Några veckor varje år spelar Göteborgs Symfoniker särskilda konserter som riktar sig till barn. En sådan kommer ni till om några veckor. För oss på Göteborgs Konserthus är det ett av våra allra viktigaste uppdrag!

Nedladdningsbara filer


Ordlista (pdf)pdf

Nyhetsbrev från GSOplay

Anmäl dig som prenumerant på nyhetsbrevet så får du information från GSOplay.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Prenumerera på skolutskick

Fyll i formuläret så håller vi dig uppdaterad om vilka skolkonserter vi spelar i Göteborgs Konserthus.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!