Stäng
Meny
Den 8 mars är det internationella kvinnodagen. Det firar vi genom att lyfta fram några av alla fantastiska kvinnor som vi har att tacka för så oändligt många magiska musikupplevelser. Inte minst Sara Trobäck på bilden, förste konsertmästare i Symfonikerna.

Passa på att hitta en ny favoritkonsert, botanisera bland artiklarna från vårt konsertmagasin Podiet, upplev konserterna på GSOplay och dyk ner i bloggen.

Tonsättarporträtt: Kate Bush – den oefterhärmliga

I en intervju i samband med genombrottet på slutet av 1970-talet fick Kate Bush frågan vad hon tyckte var det mest utmanande med att vara musiker. Hon svarade: ”Jag är inte musiker. Jag är författare.” Uttalandet kan te sig märkligt, för är det något många förknippar Kate Bush med är det just hennes egensinniga tonspråk.

Läs hela artikeln

Mitt instrument: Susanne Brunström Stighäll

Några trappor upp i ett 1950-talshus bor violasten Susanne Brunström Stighäll från Symfonikerna med sin man Daniel och tvillingarna Alvin och Hugo. När vinterkläderna väl är av och man stigit in i vardagsrummet som sitter ihop med köket blir en sak tydlig: här bor det någon som odlar.

Läs hela artikeln

En testund med Caroline Wijk

Caroline Wijks donation till minne av sonen Olof Wijk gjorde det möjligt att bygga Göteborgs Konserthus. Utan henne hade vi inte haft storslagna Stora salen med sin fantastiska akustik, de magiska träornamenteringarna i Stenhammarsalen och Götaplatsfoajéns vackra ljus. Ja, faktiskt ingenting av allt det vi idag tänker på som självklart.

Läs hela artikeln

100 år med kören

Applåder, jubel, stående ovationer! Så slutade den allra första konserten med Göteborgs Symfoniska Kör den 8 december 1917. Allra gladast var säkert Elsa Stenhammar som grundat kören tillsammans med orkesterföreningens ordförande Peter Lamberg. En stor mängd korister har strömmat genom kören sedan dess. En som har varit med om mer än de flesta är alten Bodil Sporsén.

Läs hela artikeln

Artist in Residence: Janine Jansen

Nederländska Janine Jansen kommer från en musikalisk familj. Hennes pappa spelar orgel, cembalo och piano, mamman är sångare och bröderna spelar cembalo, orgel och cello. Hon började spela violin när hon var sex år och debuterade 1997 med anrika Concertgebouworkestern i Amsterdam. Sedan dess har hon trollbundit lyssnare världen över med sin makalösa teknik, musikaliska fantasi och sitt konstnärliga mod.

Lär känna den makalösa violinisten

Birgitta sitter på dubbel stol

Birgitta Klingander är en av Konserthusets flitigaste besökare. Med sitt guldabonnemang (dubbel egen stol) går hon på ett 50-tal konserter om året. Dessutom abonnerar hon på kammarseriens åtta konserter i Stenhammarsalen.

Läs hela artikeln

Villiga att satsa allt

Petra Kloo Vik är ansvarig för Symfonikernas barn- och ungdomsverksamhet. Hon ser till att skolelever får klassisk musik på schemat. Att barn och unga från hela världen får chans att vara med på ett gigantiskt musikläger. Att unga musikanter och sångare får tillbringa loven tillsammans med Symfonikerna. I bloggen kan du läsa om en av hennes mer hektiska vardagsveckor i Konserthuset.

Till blogginlägget

Mitt instrument: Tina Ljungkvist

Det går att spela vackert och mjukt i de lägre registren på en piccolaflöjt. Det vet Tina Ljungkvist i Symfonikerna, som gillar att utforska möjligheterna hos flöjtfamiljens lillasyster. En skicklig pedagog vid musikskolan och stöttande föräldrar har varit henne till hjälp under vägen.

Läs hela artikeln

Nyhetsbrev

Anmäl dig som prenumerant på nyhetsbreven så får du information och erbjudanden från Göteborgs Konserthus direkt i din mailbox en till två gånger per månad.

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev

Nyhetsbrev från GSOplay

Anmäl dig som prenumerant på nyhetsbrevet så får du information från GSOplay.

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev

Prenumerera på skolutskick

Fyll i formuläret så håller vi dig uppdaterad om vilka skolkonserter vi spelar i Göteborgs Konserthus.

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev