Stäng
Meny
Jean Sibelius är mest ihågkommen för sina sju symfonier, tillkomna 1899-1924. Senromantisk musik i nordisk ton med midnattssol och vemod i sällsam förening.

Den kärve finländaren förknippas ofta med den finska naturens granskogar och granitklippor men han var lika mycket en världsvan societetsman som minglade i Helsingfors, Stockholms, Paris och Berlins salonger.

Som Finlands nationaltonsättare har han en stark folklig förankring. Hans produktion har i hemlandet beskrivits som ”en av den klassiska musikens mest fascinerande skattkammare” och det kan ju stämma med världsberömda slagnummer som Valse triste och Finlandia och djupsinniga, egenartade mästerverk som Luonnotar och Tapiola. Hans violinkonsert har spelats in fler gånger än de flesta från 1900-talet, av världsberömda solister som Jascha Heifetz, Itzhak Perlman och Anne-Sophie Mutter.

Mer om Jean Sibelius

Jean Sibelius (1865-1957) hette egentligen Johan, kallad Janne, och efternamnet har sitt ursprung i Sibbe gård, i familjens ägo sedan generationer, med en latinsk avslutning som var på modet under 1800-talet. Att det blev Jean beror på att Sibelius fick ärva en ask visitkort av en farbror med detta namn.

Sibelius studerade violin och komposition i Helsingfors, Berlin och Wien och efter avslutade studier fick han efter några år det stora genombrottet med Finlandia som banade väg för en internationell karriär. Hans öppenhjärtiga dagböcker vittnar om skaparglädjens lycka, men också om vånda och tvivel.

Han arbetade med en åttonde symfoni men den såg aldrig dagens ljus. Han hade nått vägs ände. De sista fullbordade verken gavs ut 1929 sedan följde ”den långa tystnaden i Järvenpää” som varade i nästan 20 år.

Sibelius avled 1957, 92 år gammal.

Lyssna in dig

Spellistan är laddad med Jean Sibelius symfonier, framförd av Göteborgs Symfoniker. Bara att luta sig tillbaka och njuta!

Sveriges Radio ger dig sanningar och skvaller om människorna bakom mästerverken i Klassiska podden.

Fler klassiska kompositörer

Lär känna fler kompositörer bakom de klassiska mästerverken och lyssna in dig på musiken. Vem blir din favorit?

Lär känna fler kompositörer

Nyhetsbrev från GSOplay

Anmäl dig som prenumerant på nyhetsbrevet så får du information från GSOplay.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Prenumerera på skolutskick

Fyll i formuläret så håller vi dig uppdaterad om vilka skolkonserter vi spelar i Göteborgs Konserthus.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!