Stäng
Meny
På ålderns höst kunde Johannes Brahms ofta ses ute på promenader i Wien, välklädd i kostym, hatt och cigarr i mungipan.

Ett av promenadstråken var der Prater, stans nöjesfält där man kunde åka karusell, lyssna på blåsorkestrar och ha en trevlig stund på krogen med Sturm – det knappt färdigjästa vinet – och en rejäl Schweinshaxe med saftig fläsksvål. Vin, kvinnor, sång – av ett slag som känns rätt unket i dag. Brahms förblev ogift.

Förr talade man om musikens tre stora ”B:n”: Bach, Beethoven och Brahms. Män som blev vita gipsbyster och placerades på pianot i varje medelklasshem, eller till och med på piedestal. Långt hunnet av en hamburggrabb som spelade piano på billiga hamnrestauranger där sjömän och prostituerade flockades. Men han hade ådra och viljan att utveckla sin konstnärliga begåvning maximalt.

Mer om Johannes Brahms

Johannes Brahms (1833-1897) ställde höga krav på sig själv och arbetade på sin första symfoni i 20 år innan den släpptes. Vid det laget var han redan en välkänd konsertpianist som turnerat i Europa och även komponerat sin formidabla första pianokonsert och de storsäljande ungerska danserna.

Från Hamburg hade han flyttat till Düsseldorf – där han periodvis bodde hos Robert och Clara Schumann – och sedan till Wien där han fick sitt stora genombrott med Ein deutsches Requiem för kör, solister och orkester.

Fyra mästerliga symfonier blev det sammanlagt, ofta komponerade i natursköna och idylliska kur- och semesterorter som Wiesbaden och Wörthersee. När han avled av cancer i bukspottkörteln 1897 var en högt aktad medborgare, en av sin tids absolut största tonsättare och hedersdoktor i musik. Men lika ensam som när han kom till världen.

Lyssna in dig

Låt spellistan fresta dig med det allra bästa av Brahms.

Sveriges Radio ger dig sanningar och skvaller om människorna bakom mästerverken i Klassiska podden.

Fler klassiska kompositörer

Lär känna fler kompositörer bakom de klassiska mästerverken och lyssna in dig på musiken. Vem blir din favorit?

Lär känna fler kompositörer

Nyhetsbrev från GSOplay

Anmäl dig som prenumerant på nyhetsbrevet så får du information från GSOplay.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Prenumerera på skolutskick

Fyll i formuläret så håller vi dig uppdaterad om vilka skolkonserter vi spelar i Göteborgs Konserthus.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!