Göteborgs Symfoniker

Extranummer – Arabella Steinbacher

Som ett extranummer efter Mozarts Violinkonsert nr 3 spelade Arabella Steinbacher Fritz Kreislers Recitativo och Scherzo-Caprice.

Den tyska violinisten Arabella Steinbacher har etablerat sig som en av vår tids främsta violinister. Hon har framträtt med världens främsta orkestrar och har fått lysande recensioner för sina tolkningar. New York Times skrev att hon ”balanserade ett lyriskt uttryck med stark glöd” och Chicago Tribune berömde hennes tolkning av Sibelius violinkonsert: ”Från hennes förtrollande början över dämpade stråkar till den svassande skärpa hon lyfte fram i den dansande finalen var det uppenbart att hennes känsla för musiken var på samma nivå som hennes teknik. Det centrala adagiot gestaltades särskilt vackert, och Steinbacher förmedlade dess grubblande melankoli med ett fylligt vibrato, perfekt intonation och en beundransvärd naturlighet i fraseringen.”

Arabella Steinbacher fick sitt internationella genombrott när hon på kort varsel tackade ja till att spela Beethovens violinkonsert med Franska Radions filharmoniker och Sir Neville Marriner i Paris 2004. Sedan dess har hon spelat med orkestrar som Boston Symphony Orchestra, London Symphony Orchestra, Staatskapelle Dresden, NHK-orkestern i Tokyo och Clevelandorkestern. 2009 debuterade hon med Göteborgs Symfoniker i Dvoráks violinkonsert under Walter Wellers ledning. Bland dirigenter hon samarbetat med finns Riccardo Chailly, Sir Colin Davis, Charles Dutoit, Herbert Blomstedt, Zubin Mehta och Lorin Maazel. Arabella Steinbacher har ett exklusivt skivkontrakt med Pentatone Classics och bland hennes inspelningar finns violinkonserter av Dvorák, Szymanowski, Bartók och Prokofjev. Hon spelar för närvarande på Stradivariusviolinen ”Booth” som generöst tillhandahålls av Nippon Music Foundation.

Göteborgs Symfoniker – Sveriges Nationalorkester

Få nyhetsbrev från GSOplay

Håll dig uppdaterad om nya konserter på GSOplay.