Göteborgs Symfoniker

Ukrainsk sång: Dearest Mother of Mine

Så här låter det när Göteborgs Symfoniker framför hela versionen av verket ”Ridna Maty Moja” (”Dearest Mother of Mine”).

På initiativ av tankesmedjan Unga tankar om musik har Göteborgs Symfoniker, tillsammans med en rad svenska orkestrar,  tidigare genomfört en inspelad konsert till stöd för freden och det ukrainska folket. Där framfördes olika delar från verket av olika orkestrar. I den här versionen framför Göteborgs Symfoniker verket i sin helhet. Den Ukrainska sången heter ”Ridna Maty Moja” eller ”Dearest Mother of Mine” och handlar om en mor som sänder iväg sin son. Hon ger honom ett broderat tygstycke som ska påminna honom om moderns kärlek, och livets bästa ögonblick.

”För oss var det en självklarhet att vara med i det här initiativet och ta ställning för fred, demokrati och medmänsklighet. Inför krigets fasor och ofattbara grymhet är var och en av oss så ensam och sårbar, förhoppningen är att vi med musiken som förenande kraft kan enas, finna styrka och stötta de medmänniskor som behöver det mest” säger Sten Cranner, vd och konstnärlig chef Göteborgs Symfoniker.

Initiativtagare till manifestationen är tankesmedjan Unga tankar om musik och Kungl. Musikaliska Akademien.
Få nyhetsbrev från GSOplay

Håll dig uppdaterad om nya konserter på GSOplay.

Program

Platon Maiboroda Dearest Mother of Mine (Ridna Maty Moja)

Medverkande

Göteborgs Symfoniker

Ingar Bergby dirigent

Ole Kristian Dahl Solist