Göteborgs Symfoniker
Sänds live 9 sep 18.00
Lägg till i kalender

Mahler med Rouvali

Göteborgs Symfoniker öppnar säsongen med undersköna stråkvävar, dallrande nerver och kärleksfull lekfullhet tillsammans med chefdirigent Santtu-Matias Rouvali, dirigentkometen från Finland! Mahlers femte symfoni vibrerar av skräck och harmoni i en osalig blandning. Dallrande nerver men också adagiettots undersköna stråkväv som svävar mellan dröm och vakenhet. Vi kan bara föreställa oss hur publiken i Köln reagerade 1904 när Mahlers femte symfoni uruppfördes – en galen trumpet som spelar en hädangångsfanfar och sedan orkestern som exploderar för att därefter tappa luften och låta en sorgsen melodi gunga fram. Vilken stämning! Skräck och harmoni i en osalig blandning vilket kännetecknar hela symfonin. Adagiettot är berömt, en svävande stråkväv mellan dröm och vakenhet, stilla, stigande och orörlig på en och samma gång.

Bara några decennier tidigare klingade det helt annorlunda i Europa och Rysslands konserthus, en hel epok annorlunda. Tjajkovskijs Rokokovariationer är nobel klassicism i romantisk dräkt, här återspeglad i all sin kärleksfulla lekfullhet av Symfonikernas solocellist Claes Gunnarsson. Tjajkovskij komponerade sina verk i en tid då hans rätt att leva ärligt och älska den han ville var så ifrågasatt att han försökte ta sitt liv. Musiken, och det här verket i synnerhet, var Tjajkovskijs sätt att hantera en inre kamp, och en verklighet som begränsade hans frihet.

Livestudio inkl. chatt från kl 17.45

Ladda upp inför konserten tillsammans med oss i livestudion! Det bjuds på spännande intervjuer och samtal med medverkande i kvällens konsert. Du kan också chatta här på hemsidan under hela konserten – dela gärna dina tankar om kvällen, prata med andra musikintresserade från olika delar av världen eller ställ en fråga till en av moderatorerna.  Konserten startar kl 18.00.

Få nyhetsbrev från GSOplay

Håll dig uppdaterad om nya konserter på GSOplay.

Program

Tjajkovskij Rokokovariationer

Mahler Symfoni nr 5

Medverkande

Göteborgs Symfoniker

Santtu-Matias Rouvali dirigent

Claes Gunnarsson cello