Göteborgs Symfoniker
Tillgänglig till 2 januari 2023

Mahler: Symfoni nr 1

När Gustav Mahler 1888 uppförde sin första symfoni i Budapest 1888 var publiken inte nådig – det här var något man inte hade väntat sig. Mahler var ganska okänd som tonsättare, och nu kom han med en ambitiös,  brokig och märkligt personlig symfoni.

Symfonin fick namnet ”Titan”, hämtat från en roman av Jean Paul som antydde en hjältestämning. Inledningen är manande: det börjar med en oförglömlig känsla av rymd och stillhet. Andra satsen gick först under namnet ”Fulla segel” och speglar en längtan till naturen och livliga, österrikiskt inspirerade bonddanser. Den tredje satsen är parodisk musik, den bygger på den kända barnvisan Broder Jakob i bitter mollversion och har inslag av klezmermusik. Finalen är ett sårat hjärtas förtvivlan. Rubriken på satsen lånade han från Dante: ”Från inferno till paradiset”. Nog kan musiken tyckas börja i helvetet, och nog var Mahler i alla fall en bra bit på väg till paradiset.

Odin ensemblens grundare och ledare är Alec Frank-Gemmill, förste hornist i Göteborgs Symfoniker.  Ensemblen startade under pandemin och spelar på instrument från tidigt 1900-tal. Odin Ensemble inspireras av klangen och stilen från de allra tidigaste skivinspelningarna och framför mästerverk ur den klassiska orkesterrepertoaren, nedskalade till kammarstorlek.

 

Få nyhetsbrev från GSOplay

Håll dig uppdaterad om nya konserter på GSOplay.

Program

Mahler Symfoni nr 1

Medverkande

Øyvor Volle violin 1

Karin Berggren violin 2

Oscar Edin viola

My Hellgren violoncello

Thomas Allin bass

Anders Jonhäll flute

Geoffrey Cox oboe

Anton Wigh clarinet

Anders Engström bassoon

Alec Frank-Gemmill horn

Per Ivarsson trumpet

Louise Pollock trombone

Erik Groenestein-Hendricks harp

Martin Ödlund timpani

Lúcia Viana da Silva percussion