Göteborgs Symfoniker

Polstjärnepriset: Clara Yuna Friedensburg

Det var verkligen en nervkittlande eftermiddag i Göteborgs Konserthus den 5 januari 2022, när de fyra finalisterna, Nordens främsta unga solister 14-18 år, framträdde med Göteborgs Symfoniker och tävlade om Polstjärnepriset. Efter tre tävlingsomgångar var det dags att få svar på frågan om vem blir årets vinnare. 2023 genomförs Polstjärnepriset för första gången som Nordic Edition för unga musiker från hela Norden och blir till en prestigefull landskamp.

Polstjärnepriset är mer än en tävling. Under höstlovet samlas över 70 tävlings- och kursdeltagare i Vänersborg för att spela ihop sig i ensembler och orkestrar och finslipa solorepertoaren tillsammans med musiker från bl a Göteborgs Symfoniker samt professorer och pedagoger från musikhögskolor och talangcentra i Sverige och övriga Europa. Nästa gång alla återses i Vänersborg är 1:a veckan i januari. Då är det fokus på tävlingsmomenten men också på förberedelser inför Polstjärneprisets festivalkonserter i Vänersborg, Göteborg och Oslo.

Clara Yuna Friedensburg cello, Norge
Barratt Due Musikkinstitutt, Oslo
”Jag älskar ljudet av cellon. För mig är cellon det instrument som mest liknar den mänskliga rösten, från en fyllig bas till en ljus sopran. Om jag kan få publiken att känna samarbetet mellan den rösten och min tolkning av musiken, då skulle jag bli väldigt glad och känna att jag har uppnått mitt mål som musiker.”

Få nyhetsbrev från GSOplay

Håll dig uppdaterad om nya konserter på GSOplay.

Program

Sjostakovitj Cellokonsert nr 1, sats 1

Medverkande

Göteborgs Symfoniker

Delyana Lazarova dirigent

Clara Yuna Friedensburg cello