Stäng
Meny
Tillgänglig till 20 augusti 2018

Sommarspecial: Skogsrået och En Saga

En favorit i repris i sommarkonserthuset
Skogsrået

Upplev en av Sibelius riktiga rariteter: den förtrollade tondikten Skogsrået från 1895. Ett mästerverk som efter uruppförandet låg bortglömt i 100 år och framförs mycket sällan.

Skogsrået bygger på Viktor Rydbergs dikt med samma namn, en kuslig historia om Björn som lockas in i skogen bland farliga dvärgar och vilda djur. Han kan inte motstå det förföriska skogsrået som lockar med sina runda armar, hävande barm och oemotståndliga blickar. Men priset han får betala är högt: ett liv utan kärlek, glädje eller familjelycka.

En Saga

När Santtu-Matias Rouvali dirigerar Sibelius En saga öppnas dörren till fascinerande och mystiska världar, en vandring i ett inre landskap som saknar motstycke.

Sibelius var noga med att påpeka att musiken inte var en berättelse i sig: ”En saga är ett uttryck för ett själstillstånd. Vid den tid då jag skrev tondikten hade jag flera skakande upplevelser. I inget annat verk har jag blottat mig så helt som i En saga. Redan av denna orsak är alla litterära uttydningar helt främmande för mig.” Stycket uruppfördes 1892 och bearbetades till sin nuvarande form 1902.

Program

Sibelius Skogsrået
Sibelius En saga

Medverkande

Göteborgs Symfoniker
Santtu-Matias Rouvali dirigent

Inspelat för GSOplay 19 augusti 2017

Nyhetsbrev

Anmäl dig som prenumerant på nyhetsbreven så får du information och erbjudanden från Göteborgs Konserthus direkt i din mailbox en till två gånger per månad.

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev

Nyhetsbrev från GSOplay

Anmäl dig som prenumerant på nyhetsbrevet så får du information från GSOplay.

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev

Prenumerera på skolutskick

Fyll i formuläret så håller vi dig uppdaterad om vilka skolkonserter vi spelar i Göteborgs Konserthus.

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev