Stäng
Meny

Folkvisan, freskmålning

Freskmålning (al fresco), 1937, 6,4 x 9,5 m (ca). Bilden beskriver i några scener det nordiska landskapet och dess människor.

Freskmålning från 1937. Bilden beskriver i några scener det nordiska landskapet och dess människor. Den mollstämda musiken från spelmannens fiol verkar spegla människornas sinnesstämning. Målad på fuktig kalkputs vilket gör bilden mycket ljushärdig och hållbar. Otte Sköld (1894-1958) målade till en början i en kubistisk stil men gick sedan över till ett mer detaljerat framställningssätt. Hans bilder av varité- och kafémijöer är kanske de som mest kommit att förknippas med honom. Otte Sköld var också chef för Nationalmuseum och Moderna museet. © Otte Sköld /BUS 2009.

Bilden blir som en motpol till den mer uppsluppna bilden (av Sven X:et Erixson) på väggen mitt emot.

Al fresco-tekniken har använts ända sedan senmedeltiden och man målar med färgpigment upplöst i vatten på fuktig kalkputs, vilket gör att pigmenten förenar sig med putsen och gör bilden mycket ljushärdig och hållbar.

Otte Sköld (1894-1958)

Målare, tecknare, grafiker. Otte Sköld (1894-1958) målade till en början i en kubistisk stil men gick sedan över till ett mer detaljerat framställningssätt. Hans bilder av varité- och kafémijöer är kanske de som mest kommit att förknippas med honom. Tillsammans med Åke Pernby skapade han Otte Skölds målarskola 1929. Mellan 1938-42 var Sköld professor vid Konstakademien i Stockholm, där han senare även verkade som direktör fram till 1950. Under åren 1950-59 var Sköld chef för Nationalmuseum och under denna tid blev han också den förste chefen för Moderna Museet 1958-60. Sköld är rikligt representerad på de flesta större museer i Sverige och Norden, men även i olika museers samlingar i Europa.
© Otte Sköld /BUS 2009.

Mer konst i Konserthuset

I Göteborgs Konserthus finns en skatt av konst och unik inredning. Möblerna i foajén är specialritade av arkitekt Nils Einar Eriksson, den vackra freskomålningen Folkvisan målades av Otte Sköld och Sveriges största väv – Melodier vid torget – har mönster av Sven X-et Erixson. Dessutom pryder en mängd unika tavlor, glaskonstverk och skulpturer husets väggar, korridorer och salar.

Till alla konstverk

Nyhetsbrev från GSOplay

Anmäl dig som prenumerant på nyhetsbrevet så får du information från GSOplay.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Prenumerera på skolutskick

Fyll i formuläret så håller vi dig uppdaterad om vilka skolkonserter vi spelar i Göteborgs Konserthus.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!