Stäng
Meny

Minnenas land, freskmålning

Freskmålning (al fresco), 1936, 3,1 x 6,7 m (ca).

Ett fantasilandskap där konstnären hämtade sin inspiration från Österlen och Sydeuropa. När fresken gjordes var Prins Eugen 73 år gammal och han hade till sin hjälp konstnären Gustaf Magnusson som målade de nedre partierna av målningen, mer obekväma att utföra.

Al Fresco-tekniken har använts ända sedan senmedeltiden och man målar med färgpigment upplöst i vatten på fuktig kalkputs, vilket gör att pigmenten förenar sig med putsen och gör bilden mycket ljushärdig och hållbar.

Prins Eugen (1865-1947)

Prins Eugen åkte 1887 till Paris under pseudonymen Monsieur Oscarsson för att ”under någon tid idka konststudier” i Léon Bonnats konstskola. I Sverige målade prinsen landskap och människor med Hugo Salmson som rådgivare. Hans motiv präglades av ett slags symboliskt laddad naturromantik. Han hämtade inspiration från bl.a den schweiziske konstnären Arnold Böcklin. Prins Eugen testamenterade efter sin död hela sin konstsamling till staten, som kan ses på museet Waldemarsudde, Stockholm, som fram till 1947 var prinsens hem.

Mer konst i Konserthuset

I Göteborgs Konserthus finns en skatt av konst och unik inredning. Möblerna i foajén är specialritade av arkitekt Nils Einar Eriksson, den vackra freskomålningen Folkvisan målades av Otte Sköld och Sveriges största väv – Melodier vid torget – har mönster av Sven X-et Erixson. Dessutom pryder en mängd unika tavlor, glaskonstverk och skulpturer husets väggar, korridorer och salar.

Titta på konstverken

Nyhetsbrev från GSOplay

Anmäl dig som prenumerant på nyhetsbrevet så får du information från GSOplay.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Prenumerera på skolutskick

Fyll i formuläret så håller vi dig uppdaterad om vilka skolkonserter vi spelar i Göteborgs Konserthus.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!