Stäng
Meny

Rasmus Persson och Rickard Eklund

Rumsligheten i konsertinstallationen Durationer har skapats av  ljud- och ljussättaren Rasmus Persson och konstnären Rickard Eklund, båda baserade i Göteborg.

Rasmus Persson (1987) är ljud- och ljussättare, baserad i Göteborg. Rasmus rör sig fritt i fältet mellan konst och teknik och skapar världar där ljud, ljus, rum och rörelse tillsammans bildar en helhet. Tidigare arbeten innefattar flertalet liveframträdanden, installationer och föreställningar för Skogen, Teater Galeasen, SR, Atalante, Folktetatern, Ställbergs Gruva, Gruppen med flera.

Min förhoppning är att kunna medverka i processen som en femte stämma, som spelar med ljuset i di-rekt relation till ljudet. Jag vill förankra det visuella utifrån verken, kompositionerna. Durationer är en plats-specifik rumslig kontext innehållande både utdragna förlopp och kortare versioner. Till den vill jag skapa en uppsättning verktyg och ett material att använda I dialog med kompositörerna och musikerna i arbetspro-cessen, men även live på konserter.

Rickard Eklund (1987) är konstnär och bosatt i Göteborg. Han tog sin examen från Akademin Valand 2014 och har under senaste året bland annat ställt ut på CYNETART Festival, Dresden (DE), Forårsudstillningen på Kunsthal Charlottenborg (DK), samt arbetat som assistent åt konstnären Haris Epaminonda i Berlin.

Upplevelsen av installationen och musiken skall tillsammans fungera synestetiskt. De stora svarta nät-tygerna kopplas mekaniskt samman med musiken till att fungera som membran som plockar upp och synliggör tonernas vibrationer, vilka sprider sig likt vattenringar längs tygens yta. Installerat olika beroende på platsen, så förstärker de stora svarta linjerna den existerande arkitekturen och volymen av rummets luft. Betraktarens egen roll i att skapa vad som ses och hörs blir betonat då effekten som ger upphov till det optiska tredje mönstret mellan de dubbla tyglagren är olika beroende på perspektiv och rörelse. Även mu-siken vandrar runt rummet och dyker på från olika håll. Tröskeln mellan det inre och det yttre, subjek-tiva/objektiva, verkliga/imaginära gör sig så påmint och förstärker känslan av närvaro.

Durationer kan upplevas i entréhallen i Göteborgs Konserthus 4-10 september.

Nyhetsbrev från GSOplay

Anmäl dig som prenumerant på nyhetsbrevet så får du information från GSOplay.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Prenumerera på skolutskick

Fyll i formuläret så håller vi dig uppdaterad om vilka skolkonserter vi spelar i Göteborgs Konserthus.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!