Upplev konsertmagin

Ett besök i Göteborgs Konserthus är en upplevelse för alla sinnen – en örats, ögats och smakens glädje. Att koppla av och komma i stämning i den vackra omgivningen för att sedan bli rörd, upprymd och överväldigad av musiken hör till livets höjdpunkter. Här föds oförglömliga musikminnen varje vecka.

Konserterna ges i Stora salen, ett storslaget rum världsberömt för sin fina akustik och i den intimare Stenhammarsalen – stämningsfullt smyckad med vackra trädekorationer. I huset finns också en mängd konstskatter att vila ögonen på. Vill man njuta en extra stund av den vackra miljön är det bara att slå sig ner i någon av barerna eller i restaurangen. Välkommen!

Tips på konserter för alla smaker och åldrar

En hisnande upplevelse

Den som första gången kommer in i Stora salen glömmer det aldrig. Det är en hisnande upplevelse att lyfta blicken mot väggarna och taket och ta in det stilrena och imponerande rummet i sin varma sykomorlönn.

Känslan är öppen, luftig och fri. Salens rena linjer gör att scenen, musikerna och artisterna blir rummets centrum – här föds energin som sprider sig till alla i publiken. Gästartister har imponerats av den fantastiska akustiken sedan 1935, från legendariske violinisten Isaac Stern till sångerskan och dirigenten Barbara Hannigan.

I Stora salen trivs all sorts musik i alla genrer, från spröd nyckelharpa, explosiv jazz och senaste popdängan till en hel symfoniorkesters omfamnade klang. Sjunk bara ner i den röda stolen och låt känslorna flöda.

Konsten i Konserthuset

Många av konstverken i Göteborgs Konserthus knyter an till musik eller har en relation till Göteborgs Symfoniker. Här finns allt från porträtt av kompositörer som Grieg och Sibelius till Sveriges största väv med mönster av Sven X-et Erixson.

Konst i Konserthuset

Omgiven av konst

När man stegar in i Stenhammarsalen känns det omedelbart att man kommer in i ett ombonat rum, varmt och lagom dämpat, lämpat för förtroliga konversationer och ett nära möte med musikerna och musiken. Här hörs varje andetag!

Konserthusets arkitekt Nils Einar Eriksson beskrev det så här: ”Denna sal är helt beräknad på intimitet. Den har fått en rik utsmyckning i intarsia av konstnären Ewald Dahlskog. Materialet är huvudsakligen mahogny och puts på spräckpanel.” Denna panel reflekterar ljuva toner från solopiano, jazztrior, stråkkvartetter och indieband samt skratt och jubel från en publik som roas av spex eller standup.

Intarsian Den tonande naturen sträcker sig som en arabesk runt läktaren. Den börjar med en havsgud som trumpetar i en snäcka och slingrar sig sedan vidare i abstrakta mönster, lövrankor och blomklockor. Mitt i arabesken flammar en gyllene lyra upp. Fåglar i sträck, susande snäckor och sjöhästar för arabesken till sitt slutmål – ännu en havsgud, denna gång med en lyra i sina armar. Motiv som samspelar med en jazztrumpet, en vemodig singer-songwriter eller en violin som får lysa med en tonrik solostämma.


Ännu mer tillsammans-tid!

Njut av en god middag före konserten eller lyxa till det med ett glas bubbel i pausen. Eller varför inte både och? I Konserthuset finns både restaurang, café och bar.

Restaurangen är stolt svanenmärkt och bjuder på säsongsbetonad à la carte. I caféet och barerna serveras ekologisk fika, ekologiska viner och mycket mer.

Här hittar du fler konserttips!