Stäng
Meny

Om Point

Point Music Festival är en unik festival där klassisk och nyskapande musik möter andra konstformer, som konsertteater, performance och multimedia. Allt framfört av musiker och artister i världsklass. Så öppna dina sinnen och följ med på upptäcktsresan i Göteborgs Konserthus den 15-18 maj 2020!

Förutom Beethovens klassiska stycken bjuder årets festival på nya, spännande berättelser skapade av vår egen tids mästare, framförda av en rad starkt lysande orkestrar, ensembler och solister. Följ med oss från det intima till det sublima, från melankoli till eufori i en fyradagars hyllning till musiken och konsten. Allt du behöver ta med är ett öppet och närvarande sinne.

”På Point Music Festival i Göteborg får man en känsla av vad som är modernt – i livet och i musiken.” David Nice, The Arts Desk

”När Göteborgs Konserthus ställer till med en nytänkande festival som tar hela byggnaden vid Götaplatsen i besittning med konserter och kringhändelser är det med ledordet ”point” som i position, spets och udd… Med såväl slagverkare som zombiemusiker bland de övriga performancepunkterna i foajén och starka berättelser på scen placerar Point Music Festival både Göteborg och konstmusiken på framsidan.” Johanna Paulsson, Dagens Nyheter

Point Music Festival genomförs med stöd av Stenastiftelsen.

En upptäcktsresa

Ludwig van Beethoven har som ingen annan påverkat inte bara den europeiska konstmusiken, utan musiken som konstform. För många tonsättare och musiker är han ännu 250 år efter sin födelse både en stor inspiratör och en sträng domare.

Årets Point Music Festival är en upptäcktsresa där Beethoven sätts i relief mot utforskande samtida tonsättare som Bent Sørensen, Julia Wolfe, Hans Abrahamsen, Lera Auerbach, Richard Ayres och Andrea Tarrodi – musikupplevelser för öppna sinnen.

Till programmet

Med öppna sinnen

För Beethoven blev vikten av sinnesnärvaro högst påtaglig. Några av festivalens verk skapades när han fortfarande hade hörseln i behåll, andra när han förlorat den för alltid. Festivalens andra huvudkompositör Bent Sørensen – som påverkats starkt av Beethoven och själv bidrar med fyra verk på årets festival – har sin uppfattning klar: ”Jag vågar påstå att utan dövheten hade Beethoven aldrig kunnat skapa några av sina mest gränsöverskridande verk.”

När ett sinne försvinner tvingas vi ju tolka världen på ett nytt sätt. Tillvaron begränsas, men inte nödvändigtvis på alla plan. I mörkret hörs alla ljud skarpare men i bländande solsken syns ingenting. Och blommor doftar aldrig ljuvligare än i skymningen. Ibland blir närvaron starkare, inlevelsen djupare, upplevelsen större. Kanske blev det så för Beethoven, och kanske blir det så för dig. Under festivaldagarna får du många tillfällen att pröva.

Säkra din plats nu

En storslagen plats för upplevelser

Platsen för Point Music Festival är klassisk mark i ordets alla bemärkelser. Göteborgs Konserthus vid Götaplatsen har lockat musikälskare sedan 1935.

Stora salen är ett storslaget scenrum världsberömt för sin fina akustik. Den intimare Stenhammarsalen är känd för sina vackra trädekorationer. I huset finns också en a la carte-restaurang och barer.

Arkitekten Nils Einar Eriksson som ritade konserthuset ville skapa en plats för alla, med musiken i centrum. Resultatet blev en byggnad som med sin stilrena funktionalism och sina vackra naturmaterial fascinerar besökare än i dag.

Hitta dina festivalfavoriter

Minnen från Point Music Festival 2019

Till programmet för 2020

Point Music Festival genomförs med stöd av Stenastiftelsen

Samarbetspartners: AHA!-festivalen och GAS-festivalen

Nyhetsbrev från GSOplay

Anmäl dig som prenumerant på nyhetsbrevet så får du information från GSOplay.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Prenumerera på skolutskick

Fyll i formuläret så håller vi dig uppdaterad om vilka skolkonserter vi spelar i Göteborgs Konserthus.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!