Stäng
Meny
fre
3
maj
Kl 18.00
Flera datum

A tribute to Björk: Emotional Landscapes

Edda Magnason, Annie Angel, Moto Boy, Symfonikerna och Göteborgs Symfoniska Kör porträtterar en av vår tids viktigaste tonsättare.

A tribute to Björk: Emotional Landscapes

Edda Magnason, Annie Angel, Moto Boy, Symfonikerna och Göteborgs Symfoniska Kör porträtterar en av vår tids viktigaste tonsättare.

Välkommen in i Björks gåtfulla och storslagna universum som tonsättare. Edda Magnason, Annie Angel, Moto Boy, Symfonikerna och Symfoniska kören framför musik komponerad av Björk, liksom stycken som inspirerat henne – en fascinerande blandning av det hypermoderna och det uråldriga.

Björk är känd för sitt kompromisslösa och originella musikskapande i gränslandet mellan pop och konstmusik, men också för sina spännande samarbeten med konstnärer från olika discipliner.

Vid den här konserten tolkas delar av hennes stora produktion av Edda Magnason, Annie Angel, Moto Boy, Göteborgs Symfoniker och sångare från Göteborgs Symfoniska Kör. Konserten innehåller också stycken av musikskapare som Björk har inspirerats av, däribland Brian Eno, Kraftwerk och Karlheinz Stockhausen.

”Björk har ett eget gåtfullt universum och dess storslagenhet gör sig otroligt bra för symfoniorkester” säger Hans Ek (bilden nedan) som skrivit de nya orkesterarrangemangen och även dirigerar konserten. ”Vi kommer också att väva in riktigt gammal musik. Björks musik är ju en fascinerande blandning av det hypermoderna och det uråldriga”.

Solisthäng i samband med konserten

Letar du efter någon att gå på konsert med? Passa på att lära känna nya vänner på kvällens Solisthäng.

Program


Gudmundsdottir All is full of love


Gudmundsdottir Venus as a boy


Gudmundsdottir It's not up to you


Gudmundsdottir Bachelorette


Gudmundsdottir Frosti


Gudmundsdottir Aurora


Gudmundsdottir Oceania


Cage Dream


Stockhausen Zwillinge


Hütter Hall of mirrors


Gudmundsdottir I´ve seen it all


Paus


Monteverdi Sinfonia ur Madrigalbok nr 7


Gudmundsdottir The Hunter


Hütter Franz Schubert


Stockhausen Löwe


Eno Music for Airports


Gudmundsdottir Hyperballad


Gudmundsdottir Beats - Sounds - Strings


Hütter Metal On Metal


Gudmundsdottir Human Behaviour


Gudmundsdottir Army of me


Gudmundsdottir Play Dead


Gudmundsdottir Vokuro


Gudmundsdottir Jóga


Perotinus Notum


Gudmundsdottir All is full of love


Gudmundsdottir Virus


Gudmundsdottir Undo


Gudmundsdottir Tabula Rasa


Medverkande


Göteborgs Symfoniker

"En av världens mest formidabla orkestrar" skrev The Guardian om Göteborgs Symfoniker som har turnerat i USA, Europa, Japan och Fjärran östern samt gästspelat i de viktigaste konserthusen och på de stora festivalerna runt om i världen. Från och med hösten 2017 är Santtu-Matias Rouvali orkesterns chefdirigent. Han ledde nyligen orkestern på en framgångsrik turné till fyra nordiska länder. 2019 får han sällskap av två förste gästdirigenter: Barbara Hannigan och Christoph Eschenbach. 2015 gjorde Göteborgs Symfoniker framgångsrika turnéer till Kina och Tyskland med förste gästdirigenten Kent Nagano och 2017 en Europa-turné med Marc Soustrot. Orkestern ger varje år 100-talet konserter i Göteborgs Konserthus, berömt för sin fina akustik, och erbjuder digitala livekonserter på gsoplay.se samt via appar. Göteborgs Symfoniker är en del av Västra Götalandsregionen och ger varje år 100-talet konserter i Göteborgs Konserthus som är berömt för sin fina akustik. Orkestern bildades 1905 och består idag av 109 musiker. Wilhelm Stenhammar, landets store tonsättare under 1900-talets början, var orkesterns chefdirigent 1907-1922. Han gav tidigt orkestern en stark nordisk profil och bjöd in kollegerna Carl Nielsen och Jean Sibelius till Göteborgs Symfoniker. Efter Stenhammar kom viktiga chefdirigenter som Tor Mann, Sergiu Comissiona, Sixten Ehrling och Charles Dutoit. Under dirigenten Neeme Järvis ledning 1982-2004 gjorde Symfonikerna en rad internationella turnéer samt ett 100-tal skivinspelningar och etablerade sig bland Europas främsta orkestrar. Detta ledde till att Göteborgs Symfoniker 1997 utsågs till Sveriges Nationalorkester. Under fem år som orkesterns chefdirigent 2007-2012 framträdde Gustavo Dudamel med Göteborgs Symfoniker bland annat vid BBC Proms och i Musikverein i Wien. Långvariga samarbeten med skivbolagen Deutsche Grammophon och svenska BIS har resulterat i fler än hundra skivor. Under senare tid har Göteborgs Symfoniker gjort ett flertal inspelningar för Chandos, bland annat en cykel med Kurt Atterbergs samlade symfonier med Neeme Järvi som dirigent. Flera av Richard Strauss stora orkesterverk har spelats in med Kent Nagano och givits ut på Farao Classics: Ein Heldenleben, Tod und Verklärung och En alpsymfoni.


Hans Ek Dirigent

Genom sin förmåga att göra musiken giltig i vår tid, oavsett ursprung och genre, har Hans Ek skaffat sig en alldeles särskild ställning i svenskt musikliv. Det har lett till fruktbara samarbeten med artister som Laleh, Veronica Maggio, The Metropole Orchestra, Michael Nyman, Reneé Fleming och många fler. Sedan flera år är Hans Ek ansvarig för musiken vid Polarprisutdelningen. Hösten 2015 skapade han konserthyllningen Made by Björk på isländskans 50-årsdag i en produktion på Norrlandsoperan i Umeå, ett konsertprojekt som även gavs med Sveriges Radios symfoniorkester. 2016 ledde han Norrköpings symfoniorkester på Bråvalla i Dance Music Symphony, klassiska versioner av elektronisk dansmusik och under 2016-2017 har han turnerat med konsertproduktionen Bowie in Berlin. Hans Ek har också arrangerat och dirigerat musiken till filmer som Låt den rätte komma in i regi av Tomas Alfredson, Susanne Biers Oscarbelönade Hämnden och den norska storfilmen Kon-Tiki. Med sin ensemble Modern Fantazias arbetar han konsekvent med musik som betytt mycket för honom: i projektet Trans Europe Express tog han avstamp i den legendariska syntgruppen Kraftwerk och han har också gjort tonsättarporträtt av Brian Eno och John Cage.


Edda Magnason vokalist


Annie Angel vokalist


Moto Boy vokalist


damkör ur Göteborgs Symfoniska Kör


Nyhetsbrev från GSOplay

Anmäl dig som prenumerant på nyhetsbrevet så får du information från GSOplay.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Prenumerera på skolutskick

Fyll i formuläret så håller vi dig uppdaterad om vilka skolkonserter vi spelar i Göteborgs Konserthus.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!