Stäng
Meny
lör
4
Maj
Kl 19.00
Flera datum

Björk - Emotional Landscapes

Symfonikerna hyllar Björks fantastiska musik tillsammans med Edda Magnason och Moto Boy. Dirigent: Hans Ek.

Björk - Emotional Landscapes

Symfonikerna hyllar Björks fantastiska musik tillsammans med Edda Magnason och Moto Boy. Dirigent: Hans Ek.

Hon är en av vår tids viktigaste musikskapare. Nu uppmärksammas Björks gärning med en konsert där Göteborgs Symfoniker framför delar av hennes produktion i arrangemang av Hans Ek. Solister är Edda Magnason och Moto Boy.

”Björk har ett eget gåtfullt universum och dess storslagenhet gör sig otroligt bra för symfoniorkester”, säger Hans Ek som även dirigerar konserten, med de trollbindande sångarna Edda Magnason och Moto Boy vid sin sida.

När Björk tog emot Polarpriset 2010 stod Hans Ek för arrangemang och dirigering. Det var då tanken om en regelrätt Björkhyllning slog rot. ”Jag träffade Björk efter konserten, hon var väldigt nöjd med vår tolkning och när jag tog kontakt senare fick jag tillåtelse att göra denna bearbetning”, berättar han.

Hypermodernt och uråldrigt

Björk är känd för sitt originella musikskapande i gränslandet mellan pop och konstmusik, men också för sina spännande samarbeten med konstnärer från olika discipliner. ”Björk är en kompromisslös banbrytare som haft en enorm betydelse för musikens utveckling, inte bara inom pop utan över huvud taget” säger Hans Ek.

Konserten innehåller inte bara Björks egna låtar utan även stycken av musikskapare som hon har inspirerats av, däribland Brian Eno, Kraftwerk och Karlheinz Stockhausen. ”Vi kommer också att väva in riktigt gammal musik. Björks musik är ju en fascinerande blandning av det hypermoderna och det uråldriga”, säger Hans Ek.

Medverkande


Göteborgs Symfoniker

Göteborgs Symfoniker har kallats "En av världens mest formidabla orkestrar" av The Guardian och har turnerat i USA, Europa, Japan och Fjärran östern samt gästspelat i de viktigaste konserthusen och på de stora festivalerna runt om i världen. Sedan 2013 är den respekterade och efterfrågade amerikanen Kent Nagano förste gästdirigent för Göteborgs Symfoniker. Han ledde Symfonikerna på framgångsrika turnéer till Kina och Tyskland 2015. Göteborgs Symfoniker driver också en omfattande verksamhet för barn, inklusive det årliga musiklägret Side by Side by El Sistema, samt erbjuder digitala livekonserter på gsoplay.se. Dessa konserter kan också ses på mobiler och surfplattor via egna appar. Hösten 2017 inträder finske Santtu-Matias Rouvali som orkesterns chefdirigent. Göteborgs Symfoniker är en del av Västra Götalandsregionen och ger varje år 100-talet konserter i Göteborgs Konserthus som är berömt för sin fina akustik. Orkestern bildades 1905 och består idag av 109 musiker. Wilhelm Stenhammar, landets store tonsättare under 1900-talets början, var orkesterns chefdirigent 1907-1922. Han gav tidigt orkestern en stark nordisk profil och bjöd in kollegerna Carl Nielsen och Jean Sibelius till Göteborgs Symfoniker. Efter Stenhammar kom viktiga chefdirigenter som Tor Mann, Sergiu Comissiona, Sixten Ehrling och Charles Dutoit. Under dirigenten Neeme Järvis ledning 1982-2004 gjorde Symfonikerna en rad internationella turnéer samt ett 100-tal skivinspelningar och etablerade sig bland Europas främsta orkestrar. Detta ledde till att Göteborgs Symfoniker 1997 utsågs till Sveriges Nationalorkester. Under fem år som orkesterns chefdirigent 2007-2012 framträdde Gustavo Dudamel med Göteborgs Symfoniker bland annat vid BBC Proms och i Musikverein i Wien. Långvariga samarbeten med skivbolagen Deutsche Grammophon och svenska BIS har resulterat i fler än hundra skivor. Under senare tid har Göteborgs Symfoniker gjort ett flertal inspelningar för Chandos, senast en cykel med Kurt Atterbergs samlade symfonier med Neeme Järvi som dirigent.


Hans Ek Dirigent

Genom sin förmåga att göra musiken giltig i vår tid, oavsett ursprung och genre, har Hans Ek skaffat sig en alldeles särskild ställning i svenskt musikliv. Det har lett till fruktbara samarbeten med artister som Laleh, Veronica Maggio, The Metropole Orchestra, Michael Nyman, Reneé Fleming och många fler. Sedan flera år är Hans Ek ansvarig för musiken vid Polarprisutdelningen. Hösten 2015 skapade han konserthyllningen Made by Björk på isländskans 50-årsdag i en produktion på Norrlandsoperan i Umeå, ett konsertprojekt som även gavs med Sveriges Radios symfoniorkester. 2016 ledde han Norrköpings symfoniorkester på Bråvalla i Dance Music Symphony, klassiska versioner av elektronisk dansmusik och under 2016-2017 har han turnerat med konsertproduktionen Bowie in Berlin. Hans Ek har också arrangerat och dirigerat musiken till filmer som Låt den rätte komma in i regi av Tomas Alfredson, Susanne Biers Oscarbelönade Hämnden och den norska storfilmen Kon-Tiki. Med sin ensemble Modern Fantazias arbetar han konsekvent med musik som betytt mycket för honom: i projektet Trans Europe Express tog han avstamp i den legendariska syntgruppen Kraftwerk och han har också gjort tonsättarporträtt av Brian Eno och John Cage.


Edda Magnason Vokalist


Moto Boy Vokalist

Scenartisten Moto Boy har kallats den omisskännliga romantikern med den "makalösa rösten" (Sonic). Under 2015 var Moto Boy ute på världsturné med Cardigans, spelade på en HBTQ-festival i Ryssland och medverkade i en hyllning till artisten Björk. Just nu spelar han in nytt material som ges ut i höst. I början av 2017 kommer ett nytt album. 2014 kom albumet Keep Your Darkness Secret som "ger rysningar av välmående ända nere i ländryggen" (Corren) och fick högsta betyg av Värmlands Folkblad. Våren samma år medverkade han i Wermland Operas uppsättning av L'Orfeo. 2015 var Moto Boy aktuell som kompositör för den hyllade teaterföreställningen Faust i Gasklockan som DN kallade "en imponerande överdådig, folklig och förunderlig föreställning". När Moto Boy dök upp på den svenska musikscenen 2006 med sin sakrala sång och självklara utstrålning lämnade han få oberörda. Hans första skivor Moto Boy (2008) och Lost in the Call (2010) togs emot väl av musikrecensenterna och beskrevs som "en hel gosskör i fjäderboa" (SvD) och ett "stort svenskt album" (DI Weekend). De senaste åren har Moto Boy turnerat utomlands, komponerat musiken till och själv medverkat i teateruppsättningen Lubiewo - kärleksön på Göteborgs stadsteater och turnerat över hela världen som gitarrist med The Cardigans.


damkör ur Göteborgs Symfoniska Kör


Ej Fastställd Solist


Nyhetsbrev

Anmäl dig som prenumerant på nyhetsbreven så får du information och erbjudanden från Göteborgs Konserthus direkt i din mailbox en till två gånger per månad.

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev

Nyhetsbrev från GSOplay

Anmäl dig som prenumerant på nyhetsbrevet så får du information från GSOplay.

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev

Prenumerera på skolutskick

Fyll i formuläret så håller vi dig uppdaterad om vilka skolkonserter vi spelar i Göteborgs Konserthus.

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev