Stäng
Meny
lör
29
sep
Kl 20.00

Božo Vrećo featuring Marko Louis

HBTQ-ikon med Bosniens traditionella musikstil Sevdah!

Božo Vrećo featuring Marko Louis

HBTQ-ikon med Bosniens traditionella musikstil Sevdah!

Evenemanget är inte längre aktuellt

Božo Vrećo är en supermodern Sevdah-artist, som både revolutionerar genren och samtidigt utmanar den bosniska machokulturen. Musikstilen Sevdah är smäktande musik med texter om olycklig kärlek och längtan.

Sevdah, Bosnien-Hercegovinas folkmusik, skapades för 500 år sedan och skrevs oftast av kvinnor med krossade hjärtan. Texterna handlar om olycklig kärlek och intensiva känslor. Det har varit en strängt traditionell musikgenre som få vågat förnya i över 60 års tid. Förrän nu.

Mot machonormen

Och det är just det att våga vara sig själv och vara öppen med sin sexualitet som gör Božo Vrećo till en av de mest kontroversiella artisterna på Balkan just nu. Klädd i kvinnokläder framför han ett kvinnligt kulturarv i ett machosamhälle, med egna och nyskapande sevdahsånger.

Kämpar för jämställdhet

Han är både älskad och hatad, och anses vara något av en hbtq-revolutionär. Av sina fans ses han som en kämpe mot fördomar om homosexualitet, men också som någon som genom sina sånger försvarar kvinnans plats i samhället. Bozos texter handlar inte bara om smärta och olycklig kärlek utan har också ett bredare budskap om frihet.

Sevdalinka

Sevdalinka är en traditionell genre av folkmusik från Bosnien och Hercegovina. I musikalisk mening kännetecknas Sevdalinka av ett långsamt eller måttligt tempo och intensiva, emotionella melodier. Musiken är mycket genomarbetad, känsloladdad och sjungs traditionellt med passion och glöd. Kombinationen av orientaliska, europeiska och sefardiska element gör den här typen av musik unik i jämförelse med andra typer av folkmusik från Balkan.

Bozos energiska uppträdanden lämnar ingen oberörd. I Göteborg ska Bozo uppträda tillsammans med Marko Louis – en av de mest lovande Balkanmusikerna.

Förbered dig på en euforisk och oförglömlig afton!

 

Nyhetsbrev från GSOplay

Anmäl dig som prenumerant på nyhetsbrevet så får du information från GSOplay.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Prenumerera på skolutskick

Fyll i formuläret så håller vi dig uppdaterad om vilka skolkonserter vi spelar i Göteborgs Konserthus.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!