Göteborgs Konserthus Durationer: Morton Feldman

Evenemanget har ägt rum. Kvartett för piano, violin, viola, cello (Feldman) framförd av Ensemble Makadam som en del av konsertinstallationen Durationer.

Scen: Entréhallen
Fri entré

Evenemanget har ägt rum

I samarbete med tre tonsättare har Ensemble Makadam laborerat med tid och rum, klang och lyssnande i olika former. I arbetet med ”konsertinstallationen” Durationer har tre kompositioner vuxit fram samt idéer om ljusdesign och scenografi. I projektet ingår också konserter och en miniessä.

Tonsättaren Morton Feldman (1926-1987) var en av pionjärerna inom New York-skolan där John Cage var tongivande och bland andra kompositörerna Christian Wolff och Earl Browne ingick. Hans komponerande skapade en stilla lågmäld musik som långsamt förändras och består av rytmer som verkar fritt flytande och mjukt ofokuserade harmoniska skuggningar. Pianokvartetten tillhör hans sista verk från perioden efter 1977.

Konsertinstallationen Durationer kan upplevas i entréhallen i Göteborgs Konserthus 4-10 september. Under samma period kommer varje tonsättare också att få sina verk presenterade i sin helhet, med inslag av ensemblens improvisationer. Förutom konserterna med tonsättarnas verk gör ensemblen två konserter med eget programinnehåll – däribland denna konsert – och så pratar journalisten och författaren Magnus Haglund om rummets betydelse för lyssnandet.

Mer om Makadam

Ensemble Makadam består av Sara Sjödahl – piano, Anna Lindal – violin, Elsbeth Bergh – viola, Kristina Lindgård (deltar endast 4 september) – cello och My Hellgren – cello. De arbetar med att bryta upp och kommentera komponerade verk med improvisation och fragmentisering.

Genom att kombinera klassiska verk med planerade och oplanerade improvisationer, huller om buller, skapas nya former. Det har blivit ett arbetssätt som genomsyrar de flesta av Makadams produktioner. Det kan vara att mitt i satserna blomma upp i improvisationer, klippa och klistra ur verken, preparera instrumenten för att hitta nya klanger och arbeta med olika lager. Ensemblen samarbetar också med tonsättare som arbetar just i gränslandet mellan noterad musik och improvisation.

Durationer experimenterar med att framföra levande musik som installation på andra platser än de traditionella konsertlokalerna så att publiken ska kunna komma närmare inpå och till och med röra sig runt musikerna.

Durationer genomförs i samarbete mellan Göteborgs Konserthus, Levande Musik och Ensemble Makadam. Med stöd från Statens Musikverk och Kulturrådet.

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret
Percussionist vid pukor med stockar i handen, omgiven av röd sammet.

Upplev konsertmagin

Varje ton som sprids har kraft att sätta i gång en rörelse, med kraft att bära genom generationer. Upptäck säsongens konserter och låt oss skapa hållbara avtryck tillsammans.

Upptäck säsongens konserter