Stäng
Meny
lör
7
maj
Kl 15.00
Flera datum

Dirigentpionjär till Göteborg

Göteborgs Symfoniker, Marin Alsop dirigent

Dirigentpionjär till Göteborg

Göteborgs Symfoniker, Marin Alsop dirigent

Marin Alsop var den första kvinnan som blev chefdirigent för en stor amerikansk orkester: Baltimore Symphony. Nu kommer hon till Göteborg för att dirigera Bartóks skrämmande enaktsopera Riddar Blåskäggs borg och MacMillans dramatiska The Confession of Isobel Goudie om en fasansfull häxbränning.

”Musiken kan förändra liv” säger Marin Alsop som hyllats för sina visionära och inspirerande program.

Hon studerade vid Yale och senare vid Juilliard School of Music i New York där hon tog en masterexamen i violinspel. Hon studerade därefter dirigering för storheter som Leonard Bernstein, Seiji Ozawa, och Gustav Meier. Hon grundade 1981 stråkensemblen String Fever och fick 1989 Kussevitskij-priset som ung exceptionellt begåvad dirigentstudent. Förutom chefskapet i Baltimore Symphony Orchestra är Marin Alsop sedan 2019 även chefdirigent för Wiens Radiosymfoniker.

Introduktion till konserten

Välkommen till kostnadsfri introduktion till konserten en timme före konsertstart, i Stora salen.

Program


MacMillan Confession of Isobel Goudie
26 min


Bartók Riddar Blåskäggs borg
59 min


Medverkande


Göteborgs Symfoniker

Sedan 2017 är Santtu-Matias Rouvali chefdirigent för Göteborgs Symfoniker - Sveriges Nationalorkester. Han är en av vår tids mest efterfrågade dirigenter och har lett orkestern på framgångsrika turnéer till fyra nordiska huvudstäder samt till Tyskland och Österrike. Orkestern har tidigare gjort hyllade framträdanden på världens mest prestigefyllda scener, bland dem BBC Proms i London och Musikverein i Wien, och ger varje år 100-talet konserter i Göteborgs Konserthus. På gsoplay.se samt via appar erbjuds allt från orkesterkonserter med världsledande dirigenter och solister till kammarkonserter och fantasifulla filmproduktioner. Göteborgs Symfoniker bildades 1905 och består i dag av 109 musiker. Bland viktiga chefdirigenter under senare år finns Gustavo Dudamel och Neeme Järvi. Göteborgs Symfoniker har gjort 100-tals inspelningar som resulterat i ett flertal internationella priser. Senast Sibelius symfonier med Santtu-Matias Rouvali på Alpha Classics som hyllats i branschtidskrifter som Gramophone och Diapason.


Marin Alsop Dirigent


Ej Fastställd Ej fastställd


Ej Fastställd2 Ej fastställd


Nyhetsbrev från GSOplay

Anmäl dig som prenumerant på nyhetsbrevet så får du information från GSOplay.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Prenumerera på skolutskick

Fyll i formuläret så håller vi dig uppdaterad om vilka skolkonserter vi spelar i Göteborgs Konserthus.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!