Stäng
Meny
fre
11
feb
Kl 18.00
Flera datum

På pulten: Johannes Gustavsson

Orgelsymfonin med Göteborgs Symfoniker, Magnus Kjellson orgel och dirigent Johannes Gustavsson.

På pulten: Johannes Gustavsson

Orgelsymfonin med Göteborgs Symfoniker, Magnus Kjellson orgel och dirigent Johannes Gustavsson.

Vi anpassar oss löpande efter Folkhälsomyndighetens, regeringens och Västra Götalandsregionens råd och rekommendationer. Om restriktionerna fortsätter att påverka även konserterna i februari så kommer vi att köpa tillbaka samtliga biljetter, även platser köpta i abonnemang. I så fall planerar vi för ett nytt biljettsläpp till de begränsade publikplatserna lördag 29 januari kl 11.00, med bokningsförtur för abonnenter via webbprofilen med start fredag 28 januari kl 11.00. Vi kontaktar alla som köpt biljett till påverkade konserter via mail. Här hittar du svar på de vanligaste frågorna vi får just nu.

Det här har många väntat på: Saint-Saëns Symfoni nr 3, ”Orgelsymfonin”! Det var mer än 30 år sedan den framfördes i Göteborgs Konserthus och nu är det storslagen nypremiär.

Konserthusets gamla orgel blev äldre och tappade orken men nu finns det sedan oktober ett nytt underverk i huset, byggt av Rieger Orgelbau. Den nya orgeln har mycket av sin inspiration från den banbrytande franska orgelbyggaren Aristide Cavaillé-Coll – och det var hans orglar Saint-Saëns hade i tankarna när han skrev tredje symfonin. Den är full av skimrande klangeffekter, svepande melodier och pigga solopassager, inte minst för pianisterna som utmanar den majestätiska orgelstämman.

Fler solister ur orkestern möter upp i Lisa Streichs färska Jubelhemd, ”Jubelskjortan”, en concerto grosso inspirerad av två konstverk och komponerad till Kungliga Musikaliska Akademiens 250-årsjubileum.

Konserten inleds av Victoria Borisova-Ollas Angelus, också det komponerat till en födelsedag: staden Münchens 850-årsjubileum. Stadens kyrkor och klockspel framträder efter varandra i Angelus, som skarpa konturer mot himlen eller diffusa skepnader i stadsbilden. München är i mångt och mycket en klockornas stad: ”Om styrkan i den dagliga klockringningen var avgörande skulle München utan tvekan visa sig vara den mest levande staden i det moderna Europa”, skriver Victoria Borisova-Ollas.

Dirigenten Johannes Gustavssons affär med Göteborgs Symfoniker är lång och kärleksfull: 2022 firar de 20 år tillsammans! 35 konserter har det blivit under dessa två decennier samt en rad inspelningar, den senaste en utgåva med världspremiärer av Elfrida Andrée, Valborg Aulin och Ida Moberg (Nilento).

Introduktion till konserten

Välkommen till kostnadsfri introduktion till konserten en timme före konsertstart, i Stora salen.

Program


Borisova-Ollas Angelus
22 min


Streich JUBELHEMD
15 min


Paus
25 min


Saint-Saëns Symfoni nr 3 "Orgelsymfonin"
37 min


Medverkande


Göteborgs Symfoniker

Sedan 2017 är Santtu-Matias Rouvali chefdirigent för Göteborgs Symfoniker - Sveriges Nationalorkester. Han är en av vår tids mest efterfrågade dirigenter och har lett orkestern på framgångsrika turnéer till fyra nordiska huvudstäder samt till Tyskland och Österrike. Orkestern har tidigare gjort hyllade framträdanden på världens mest prestigefyllda scener, bland dem BBC Proms i London och Musikverein i Wien, och ger varje år 100-talet konserter i Göteborgs Konserthus. På gsoplay.se samt via appar erbjuds allt från orkesterkonserter med världsledande dirigenter och solister till kammarkonserter och fantasifulla filmproduktioner. Göteborgs Symfoniker bildades 1905 och består i dag av 109 musiker. Bland viktiga chefdirigenter under senare år finns Gustavo Dudamel och Neeme Järvi. Göteborgs Symfoniker har gjort 100-tals inspelningar som resulterat i ett flertal internationella priser. Senast Sibelius symfonier med Santtu-Matias Rouvali på Alpha Classics som hyllats i branschtidskrifter som Gramophone och Diapason.


Johannes Gustavsson Dirigent


Lars Mårtensson viola


Bengt Danielsson trumpet


Roger Carlsson slagverk


Erik Groenestein-Hendriks harpa


Magnus Kjellson orgel

Magnus Kjellson är utbildad med diplomexamen vid Högskolan för scen och musik i Göteborg och vid Sweelinckkonservatoriet i Amsterdam efter studier för Rune Wåhlberg, Hans Davidsson och Hans van Nieuwkoop. Han är organist i Christinae kyrka i Göteborg. 1995-2007 undervisade Magnus Kjellson i orgelinterpretation och liturgisk orgel vid Högskolan för Scen och Musik i Göteborg. Han engageras också som gästlärare vid internationella akademier och festivaler. Magnus Kjellson är initiativtagare till Göteborg Baroque och har sedan starten 2004 varit ensemblens konstnärlige och musikaliske ledare.


Nyhetsbrev från GSOplay

Anmäl dig som prenumerant på nyhetsbrevet så får du information från GSOplay.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Prenumerera på skolutskick

Fyll i formuläret så håller vi dig uppdaterad om vilka skolkonserter vi spelar i Göteborgs Konserthus.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!