Stäng
Meny
fre
21
jan
Kl 18.00

Inställt: Till minnet av våra älskade

Konserten är inställd på grund av sjukdom.

Inställt: Till minnet av våra älskade

Konserten är inställd på grund av sjukdom.

Evenemanget är inte längre aktuellt

Konserten är inställd på grund av sjukdom. Biljettkontoret kontaktar er som köpt biljett till konserten och biljetterna återbetalas, här hittar du mer information.

Det tidigare utannonserade programmet har ändrats på grund av anpassningar relaterade till pandemin.

Barbara Hannigan i musik om sorg och medkänsla – en sång tillägnad den algeriska frihetskämpen Djamila Boupacha och Alban Bergs violinkonsert ”Till minnet av en ängel”.

Djamila Boupacha var en frihetskämpe som greps och torterades av franska styrkor under Algeriet-krisen i början av 1960-talet. Simone de Beauvoir skrev en skakande text som Luigi Nono tonsatte för solosopran. Alban Bergs gripande violinkonsert med begåvade Veronika Eberle som solist tillägnades ”en ängel”, den unga Manon Gropius – dotter till Alma Mahler och Bauhaus-arkitekten Walter Gropius – som dog vid 18 års ålder men hann sprida ett sällsamt ljus under sitt korta liv.

Johann Sebastian Bach hann med mycket i sitt liv men en fuga förblev oavslutad, den sista i hans monumentalverk om fugans konst. Luigi Berio skrev ett arrangemang för orkester som tonar ut i en märklig, gåtfull tystnad. Haydns symfonier i mitten av 100-talet är ren ”Sturm und drang” och det gäller också den känslofyllda Symfoni nr 49, ”La passione”, som håller lyssnarna i ett fast grepp.

Introduktion till konserten

Välkommen till kostnadsfri introduktion till konserten en timme före konsertstart, i Stora salen.

Program


Nono Djamila Boupacha
4 min


Haydn Symfoni nr 49 "La passione"
24 min


Paus
25 min


J S Bach Contrapunctus XIX
8 min


A Berg Violinkonsert "Till minnet av en ängel"
27 min


Medverkande


Göteborgs Symfoniker

Sedan 2017 är Santtu-Matias Rouvali chefdirigent för Göteborgs Symfoniker - Sveriges Nationalorkester. Han är en av vår tids mest efterfrågade dirigenter och har lett orkestern på framgångsrika turnéer till fyra nordiska huvudstäder samt till Tyskland och Österrike. Orkestern har tidigare gjort hyllade framträdanden på världens mest prestigefyllda scener, bland dem BBC Proms i London och Musikverein i Wien, och ger varje år 100-talet konserter i Göteborgs Konserthus. På gsoplay.se samt via appar erbjuds allt från orkesterkonserter med världsledande dirigenter och solister till kammarkonserter och fantasifulla filmproduktioner. Göteborgs Symfoniker bildades 1905 och består i dag av 109 musiker. Bland viktiga chefdirigenter under senare år finns Gustavo Dudamel och Neeme Järvi. Göteborgs Symfoniker har gjort 100-tals inspelningar som resulterat i ett flertal internationella priser. Senast Sibelius symfonier med Santtu-Matias Rouvali på Alpha Classics som hyllats i branschtidskrifter som Gramophone och Diapason.


Barbara Hannigan Dirigent

Kanadensiska Barbara Hannigan är sedan 2019 förste gästdirigent för Göteborgs Symfoniker. Hon gjorde sin första konsert med Göteborgs Symfoniker 2013 - redan det en succé - och var säsongen 2015-2016 orkesterns Artist in Residence. Som sångerska och dirigent samarbetar hon med ledande orkestrar som London Symphony Orchestra, Franska Radions filharmoniker, Toronto Symphony Orchestra, Münchens filharmoniker och Sveriges Radios symfoniorkester. Barbara Hannigans debutalbum som sångare och dirigent, Crazy Girl Crazy, släpptes 2017 och erhöll både en Grammy och en Juno för bästa vokalalbum. Hon besökte senast Göteborg och Symfonikerna i december 2021 när hon av Stenastiftelsens utsetts till hedersstipendiat och fick ta emot en stipendiesumma på 300 000 kr. Stenastiftelsen firade 25-årsjubileum med en konsert där Barbara Hannigan och flera tidigare stipendiater framträdde på scen vid firandet. Dessförinnan gav hon i september tre konserter med musik av Haydn, Busoni och Vivier.


Veronika Eberle violin

Tyska violinisten Veronika Eberles exceptionella begåvning har uppmärksammats av ledande orkestrar, konserthus och festivaler, liksom av framstående dirigenter. Hon fick sitt internationella genombrott när hon som 16-åring spelade Beethovens violinkonsert med Berlins filharmoniker och Sir Simon Rattle vid festspelen i Salzburg. Bland andra orkestrar hon samarbetat med finns London Symphony Orchestra (Rattle), Montreals symfoniorkester (Kent Nagano) och Bayerska Radions symfoniorkester (Yannick Nézet-Séguin). Hon har nyligen också givit flera konserter i Australien och framträtt med landets ledande orkestrar. Denna säsong är Veronika Eberle Artist in Residence hos Teneriffas symfoniorkester vilket förutom orkesterkonserter också inkluderar kammarkonserter, utbildningsprojekt och mästarklasser. Hon framträder också för första gången med Oslofilharmonin och Göteborgs Symfoniker. Veronika Eberle spelar på en Stradivarius-violin, "Dragonetti" från år 1700, som med benäget tillstånd lånats ut av Nippon Music Foundation.


Nyhetsbrev från GSOplay

Anmäl dig som prenumerant på nyhetsbrevet så får du information från GSOplay.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Prenumerera på skolutskick

Fyll i formuläret så håller vi dig uppdaterad om vilka skolkonserter vi spelar i Göteborgs Konserthus.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!