Sångerskan Lise Davidsen i vita vinterkläder mot rosa vägg. Sångerskan Lise Davidsen i vita vinterkläder mot rosa vägg.

Göteborgs Konserthus Inställt: Julgala med Lise Davidsen

Evenemanget har ägt rum. Tyvärr har Lise Davidsen tvingats ställa in konserten på grund av sjukdom, köpt biljett återbetalas automatiskt.

Speltid ca: 2 t inkl paus Scen: Stora salen
495-695 kr Student 248-348 kr Unga tom 29 år 248-348 kr

Evenemanget har ägt rum

Tyvärr har Lise Davidsen tvingats ställa in konserten på grund av sjukdom, köpt biljett återbetalas automatiskt.

Så går återbetalningen till:

Det är högt tryck på biljettkontoret och vi hoppas att ni kan ha överseende med att det kan ta extra lång tid att få svar. Vid frågor, kontakta biljettkontoret: biljett@gso.se, 031-7265300.


Bländande norska världssopranen Lise Davidsen framför ett pärlband av julsånger tillsammans med Göteborgs Symfoniker och Göteborgs Symfoniska Kör under ledning av Christian Eggen. Kom in i värmen och lyssna till klassiker som O, helga natt, Ave Maria och många fler.

Lise Davidsens stora genombrott kom 2015 med flera förstapriser i prestigefyllda operatävlingar och sedan dess är hon hett eftertraktad av världens stora operahus. Hon har blivit kallad en ny Birgit Nilsson och omskriven som en av de största sångartalangerna på decennier med sitt gränslösa röstregister. 2019 gjorde hon debut på The Metropolitan Opera i Tjajkovskijs Spader Dam. 2021 utnämndes hon till Årets operasångerska vid International Opera Award.

Nu gästar Lise Davidsen Göteborg för första gången och hon har ett färskt julalbum, ”Christmas from Norway”, i bagaget. Det blir både julklassiker och personliga berättelser; från minnet av sitt första soloframträdande med En stjerne skinner i natt, till upplevelser från världens främsta operascener.

Dessutom sveps vi in i ett musikaliskt snölandskap när Symfonikerna och Göteborgs Symfoniska Kör framför Stenhammars magnifika Midvinter för kör och orkester.

Tack vare ett generöst stöd från Stenastiftelsen får vi uppleva Lise Davidsen i denna konsert.

Provlyssna

 

Program

Wade O Come All Ye Faithful 5 min

Reger Marias vaggsång 3 min

Gounod Ave Maria 3 min

Wilhelm Stenhammar (1871-1927) Midvinter Op 24, rapsodi för kör och orkester I Göteborgs Symfonikers rika Stenhammar-tradition är rapsodin Midvinter en dold pärla. Stenhammar skrev denna vintriga motsvarighet till Midsommarvaka i Italien 1907. Han tog med sig stycket hem till Göteborg när han slog sig ner som Orkesterföreningens konstnärlige ledare. Midvinter fick sitt uruppförande våren 1908 och dirigerades de kommande åren vid ett flertal tillfällen av Stenhammar. Enligt ett gammalt programblad lär Stenhammar ha byggt stycket på gamla spelmanslåtar som han upptecknat efter Moraspelmannen Hins-Anders. Här ingår också den gamla koralen Den signade dag så som den traditionellt sjöngs i julottan i Mora.

Wolf Jesuskind ur Mörikesånger 4 min

Nordqvist Jul, jul strålande jul 3 min

Trad. The First Noël 3 min

J S Bach Jesu bleibet meine Freude 3 min

Paus 25 min

Leontovych Carol of the bells 2 min

Gruber Stilla natt 4 min

Sibelius Julvisa 3 min

Praetorius Det är en ros utsprungen 4 min

Trad. Mitt hjerte alltid vanker 5 min

Trad. Härlig är jorden 4 min

Adam O helga natt 5 min

Lördag 9 december 2023: Evenemanget slutar ca kl 20.00

Medverkande

Göteborgs Symfoniker bildades 1905 och består idag av 109 musiker. Orkesterns bas är Göteborgs Konserthus, funkispärlan vid Götaplatsen som samlat musikälskare sedan 1935. Sedan säsongen 2017-2018 är Santtu-Matias Rouvali chefdirigent för Göteborgs Symfoniker. Sedan säsongen 2019-2020 är Barbara Hannigan förste gästdirigent. Vi är också en stolt partner till Barbara Hannigans mentorsprogram Equilibrium med fokus på unga sångare i början av deras karriär. Wilhelm Stenhammar var orkesterns chefdirigent 1907- 1922. Han gav Symfonikerna en stark nordisk profil och bjöd in kollegerna Carl Nielsen och Jean Sibelius till orkestern. Under dirigenten Neeme Järvis ledning 1982-2004 gjorde Symfonikerna en rad internationella turnéer samt ett hundratal skivinspelningar och etablerade sig bland Europas främsta orkestrar. 1996 utsåg riksdagen Göteborgs Symfoniker till Sveriges Nationalorkester. De senaste decennierna har orkestern haft framstående chefdirigenter som Mario Venzago och Gustavo Dudamel och därefter Kent Nagano som förste gästdirigent. Sten Cranner är vd och konstnärlig chef, Gustavo Dudamel hedersdirigent och Neeme Järvi chefdirigent emeritus. Orkesterns huvudman är Västra Götalandsregionen. Göteborgs Symfoniker samarbetar regelbundet med dirigenter som Herbert Blomstedt, Joana Carneiro, Jukka-Pekka Saraste, Christian Zacharias och Anja Bihlmaier.

Christian Eggen, född 1957 i Drøbak, började sin dirigentkarriär 1981, när han redan hade etablerat en framgångsrik karriär som pianist. Han blev snabbt en av Nordens mest framstående dirigenter, särskilt hyllad för sina framföranden av samtida musik. Han är konstnärlig ledare för Oslo Sinfonietta och Cikada-ensemblen. Han har samarbetat med ledande samtidsmusikensembler och med kompositörer som John Cage, Iannis Xenakis, James Dillon, Helmut Lachenmann, György Kurtág, Kaija Saariaho och Magnus Lindberg. Han är också tonsättare och har belönats med det norska musikkritikerpriset, Spellemannpriset, Lindemanpriset och Oslo Bys Kunstnerpris.

Den norska sopranen Lise Davidsen, hyllad av The Economist som "operans nyaste stjärna", har tagit den klassiska musikvärlden med storm. "Det var länge sedan en sångerska skapade så mycket buzz", skrev Gramophone i recensionen av hennes debutalbum för Decca 2019. De senaste säsongerna har Lise Davidsen debuterat i en rad stora roller: som Marskalkinnan i Rosenkvaljaren på Metropolitan Opera, som Giorgetta i Manteln på Gran Teatre del Liceu och som Elisabetta i Don Carlo på Royal Opera House. Hon har även framträtt på Wiener Staatsoper, på Maggio Musicale i Florens under ledning av Zubin Mehta och hos Orchestra de Paris och ytterligare en rad av världens främsta orkestrar. Hon har varit Artist i fokus på Barbican i London och debuterat med Berliner Philharmoniker och Kirill Petrenko. Sommaren 2022 gjorde hon en triumferande återkomst till Bayreuth-festivalen i rollen som Sieglinde i den efterlängtade nya Ringtetralogen. När hon första gången framträdde i Bayreuth 2019 hyllades hon som “en röst på ett århundrade”. Lise Davidsen är född i Stokke 1987 och tog examen från Operaakademin i Köpenhamn 2014 efter studier för Susanna Eken. 2015 kom hennes genombrott då hon vann Operalias Birgit Nilsson-pris och Queen Sonja-tävlingen. 2018 utsågs hon till Young Artist of the Year Award vid Gramophone Classical Music Awards. Hennes diskografi inkluderar bland annat en inspelning av Griegs sånger tillsammans med norska Leif Ove Andsnes, fullständiga inspelningar av Friskytten och Fidelio, samt soloinspelningar för Decca. Konserten blir Lise Davidsens debut med Göteborgs Symfoniker.

Kören grundades 1917 av kusinerna Elsa och Wilhelm Stenhammar. Elsa Stenhammar var en av de drivande krafterna i sekelskiftets körliv i Göteborg och blev körens första repetitör. Den 8 december 1917 debuterade kören i Beethovens Körfantasi med Wilhelm Stenhammar som solist vid flygeln. Som landets äldsta symfoniska kör kunde man 2017 fira sitt 100-årsjubileum med en stor festkonsert där såväl Mozart och Brahms som Stenhammar, Elfrida Andrée och Björn & Benny stod på programmet. Göteborgs Symfoniska kör är en ideell förening som är knuten till Göteborgs Symfoniker. Kören medverkar i konserter och föreställningar i såväl orkesterns som i egen regi. Musiken blir därför blandad och repertoaren omfattande. Göteborgs Symfoniska Kör har medverkat vid konserter i bland annat Royal Albert Hall och i Canterbury Cathedral i England samt deltagit med Göteborgs Symfoniker i den årliga musikfestivalen på Kanarieöarna och på en turné till Kina.

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret
Läs mer i bloggen

31 oktober 2023 Ta musiken till din hjälp

I alla kulturupplevelser får vi en möjlighet att inte bara höra på, utan känna med, andra människor. Genom musiken kan vi, ordlöst, möta andra världar och få syn på vår samtid.

3 maj 2023 Låt oss växa tillsammans

Våra företagspartners spelar en avgörande roll. Med musiken som förenande kraft gör vi Västra Götaland till en starkare och mer inkluderande region – tillsammans.

Läs mer i konsertmagasinet

Nr 2 2023-2024 En röst på miljonen

Sopranen Lise Davidsen gör sin första konsert i Göteborg

Animatopia
18 jan 19.30

Dramatisk komik med Göteborgs Symfoniker, Barbara Hannigan dirigent, David Dencik skådespelare, Katia & Marielle Labèque piano och Laurent Naouri baryton.

Köp biljetter
Högoktanigt med Hannigan
7 mar 19.30

Alla känslor får plats när Göteborgs Symfoniker möter dirigerande sopranen Barbara Hannigan.

Köp biljetter
Hannigans söndag
10 mar 18.00

En skön söndagskväll fylld av känsloladdad musik med Barbara Hannigan och musiker ur Göteborgs Symfoniker.

Köp biljetter
Klanger och kontraster
5 maj 18.00

Möt våren med sång när Göteborgs Symfonikers Vokalensemble och pianist Juan Zurutuza bjuder till konsert under ledning av Katie Thomas.

Köp biljetter
Percussionist vid pukor med stockar i handen, omgiven av röd sammet.

Upplev konsertmagin

Varje ton som sprids har kraft att sätta i gång en rörelse, med kraft att bära genom generationer. Upptäck säsongens konserter och låt oss skapa hållbara avtryck tillsammans.

Upptäck säsongens konserter