Stäng
Meny
fre
22
okt
Kl 18.00
Flera datum

Orgel, orkester och uruppförande!

För första gången får vi höra den nya orgeln tillsammans med Göteborgs Symfoniker! Dirigent Jukka-Pekka Saraste, solist Mattias Wager.

Orgel, orkester och uruppförande!

För första gången får vi höra den nya orgeln tillsammans med Göteborgs Symfoniker! Dirigent Jukka-Pekka Saraste, solist Mattias Wager.

Nu är stunden inne: för första gången ska vi få höra den nya fantastiska orgeln tillsammans med Göteborgs Symfoniker i ett rykande färskt beställningsverk av B Tommy Andersson.

Ett unikt tillfälle att översköljas av klanger från stämmor och pipor i en kombination som ingen hört förut. Dirigent är Jukka-Pekka Saraste och solist är Mattias Wager på orgel. Titeln Poseidon frammanar bilder av havet i storm och stiltje, en naturkraft vi inte kan påverka, men också uppenbarelsen i brons av Carl Milles utanför Konserthusets väggar: havsguden som styr över alla i sitt element. Bered sinnena på en översköljande upplevelse i havets och musikens vågor.

Jukka-Pekka Saraste, som var chefdirigent i Köln under ett decennium, kan sin Schumann. Första symfonin har en nästintill osannolik tillkomsthistoria: I slutet av januari 1841 år kastade sig tonsättaren in i kompositionsarbetet med feberaktig energi. På fyra dagar var hela verket planerat och partituret utformades inom ytterligare tre veckor. I sin dagbok skrev Schumann: “Symfonin har gett mig många lyckliga stunder och jag har ofta tackat den välvillige ande som hjälpt mig fullborda detta stora verk så lätt och inom så kort tid.”

Introduktion till konserten

Välkommen till kostnadsfri introduktion till konserten en timme före konsertstart, i Stora salen.

Den nya orgeln

Äntligen ska publiken få uppleva mäktiga orgelklanger i Göteborgs Konserthus igen! Detta tack vare ett samarbete mellan fastighetsbolaget Higab, Göteborgs Symfoniker och Göteborgs internationella orgelakademi. Orgeln är byggd av Rieger Orgelbau i Österrike och installationen i Stora salen har pågått sedan sommaren 2019. Här kan du se hur det gick till.

Konserthusorgeln syns mellan lammellerna längst fram i konsertsalen, ovanför scenen. På scenen står en man och blickar upp mot orgeln.

Program


Andersson Poseidon, orgelkonsert nr 2
30 min


R Schumann Symfoni nr 1 "Vårsymfonin"
32 min


Medverkande


Göteborgs Symfoniker


Jukka-Pekka Saraste Dirigent

"Allt han tar sig för blir en framgång, oavsett om det är Beethoven, Brahms, Schönberg eller Stravinsky" (Kölner Stadt-Anzeiger) Jukka-Pekka Saraste är en av vår tids mest framstående dirigenter med djup musikalisk förståelse och integritet. Han har en bred repertoar med ett särskilt intresse för senromantikens klang och stil. Samtidigt vurmar han för samtida musik och har haft nära samarbeten med tonsättare som Henri Dutilleux, Magnus Lindberg och Kaija Saariaho. Han har på senare tid uruppfört Wolfgang Rihms trippelkonsert, Friedrich Cerhas Tre orkesterstycken och Dusapins violinkonsert vid Kölnfilharmonin, liksom Philippe Schoellers Sånger från Esstal I-III och Carmine Emanuele Cellas Reflets de l'Ombre i Salle Pleyel, Paris. Jukka-Pekka Saraste var chefdirigent för WDR-orkestern i Köln 2010-2019, en period då han byggde upp orkestern och framgångsrikt ledde den på turnéer till Österrike, Spanien, de baltiska staterna och Asien. Han var chefdirigent för Finska Radions symfoniorkester (1987-2001) och Oslofilharmonin 2006-2013, och är Chefdirigent Laureate för båda orkestrarna. Tidigare har han varit chefdirigent för Skotska kammarorkestern (1987-1991) och Toronto Symphony Orchestra (1994-2001) samt förste gästdirigent för BBC Symphony Orchestra (2002-2005). Som gästdirigent har han samarbetat med orkestrar som London Philharmonic Orchestra, Philharmonia, Gewandhausorkestern i Leipzig, Staatskapelle Dresden, Cleveland Orchestra, Los Angeles Philharmonic Orchestra, Concertgebouworkestern, New York Philharmonic Orchestra, Boston Symphony Orchestra samt Nordens ledande orkestrar. Under senare år har Jukka-Pekka Saraste varit verksam inom operan och ledde bland annat ett scenframförande av Mendelssohns Elias på Theater and der Wien 2019. Denna säsong kommer han att dirigera en uppsättning av Korngolds Die tote Stadt på Finska Nationaloperan. Bland Jukka-Pekka Sarastes många skivinspelningar finns Sibelius och Nielsens samtliga symfonier med Finska Radions symfoniorkester och en rad orkesterinspelningar med Toronto Symphony, bland annat Dutilleuxs andra symfoni. Inspelningarna av Mahlers sjätte symfoni med Oslo filharmoniker och Mahlers femte och nionde symfonier med WDR-orkestern har haft stora kritikerframgångar. Bland de hyllade inspelningarna med den senare orkestern för Hänssler finns Schönbergs Pelléas och Mélisande, Stravinskys Näktergalen samt de kompletta symfonierna av Brahms respektive Beethoven.


Mattias Wager orgel


Nyhetsbrev från GSOplay

Anmäl dig som prenumerant på nyhetsbrevet så får du information från GSOplay.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Prenumerera på skolutskick

Fyll i formuläret så håller vi dig uppdaterad om vilka skolkonserter vi spelar i Göteborgs Konserthus.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!