Stäng
Meny
tor
29
Nov
Kl 19.30
Flera datum

Känslostormar

Göteborgs Symfoniker, Daniel Blendulf dirigent, Janine Jansen violin

Känslostormar

Göteborgs Symfoniker, Daniel Blendulf dirigent, Janine Jansen violin

Enligt vissa källor led Schumann av hallucinationer och hörde inre röster när han skrev uvertyren till Lord Byrons dramadikt om Manfred, en litterär gestalt som plågas av skuld och åkallar makterna för att få ro.

Och visst finns det en särskild nerv och vånda i uvertyrens intensitet och rådvilla desperation – Schumann gav av sig själv i varje ton. Samma konstnärliga kompromisslöshet kännetecknar Anders Eliassons musik som med sitt starka uttryck och sin andliga dimension fängslat den internationella stjärnviolinisten Janine Jansen i sådan utsträckning att hon gjort violinkonserten Einsame Fahrt (”Ensam färd”) till ”sin egen”.

Ett spektrum av hela det mänskliga psyket presenterar Carl Nielsen i sin andra symfoni, ”De fyra temperamenten” med livfulla skildringar av den ilskne, den tröge, den melankoliske och den livlige. En musikalisk resa genom själens dolda rum som görs på egen risk.

Janine Jansen är Artist in Residence hos Göteborgs Symfoniker säsongen 2018-2019.

Introduktion till konserten

Kostnadsfri introduktion i Stora salen en timme före konsertstart med musiker ur Symfonikerna.

Program


Schumann Manfreduvertyr
12 min


Eliasson Einsame Fahrt, konsert för violin och orkester
25 min


Paus
25 min


Nielsen Symfoni nr 2 "De fyra temperamenten"
33 min


Medverkande


Göteborgs Symfoniker

Göteborgs Symfoniker har kallats "En av världens mest formidabla orkestrar" av The Guardian och har turnerat i USA, Europa, Japan och Fjärran östern samt gästspelat i de viktigaste konserthusen och på de stora festivalerna runt om i världen. Sedan 2013 är den respekterade och efterfrågade amerikanen Kent Nagano förste gästdirigent för Göteborgs Symfoniker. Han ledde Symfonikerna på framgångsrika turnéer till Kina och Tyskland 2015. Göteborgs Symfoniker driver också en omfattande verksamhet för barn, inklusive det årliga musiklägret Side by Side by El Sistema, samt erbjuder digitala livekonserter på gsoplay.se. Dessa konserter kan också ses på mobiler och surfplattor via egna appar. Hösten 2017 inträder finske Santtu-Matias Rouvali som orkesterns chefdirigent. Göteborgs Symfoniker är en del av Västra Götalandsregionen och ger varje år 100-talet konserter i Göteborgs Konserthus som är berömt för sin fina akustik. Orkestern bildades 1905 och består idag av 109 musiker. Wilhelm Stenhammar, landets store tonsättare under 1900-talets början, var orkesterns chefdirigent 1907-1922. Han gav tidigt orkestern en stark nordisk profil och bjöd in kollegerna Carl Nielsen och Jean Sibelius till Göteborgs Symfoniker. Efter Stenhammar kom viktiga chefdirigenter som Tor Mann, Sergiu Comissiona, Sixten Ehrling och Charles Dutoit. Under dirigenten Neeme Järvis ledning 1982-2004 gjorde Symfonikerna en rad internationella turnéer samt ett 100-tal skivinspelningar och etablerade sig bland Europas främsta orkestrar. Detta ledde till att Göteborgs Symfoniker 1997 utsågs till Sveriges Nationalorkester. Under fem år som orkesterns chefdirigent 2007-2012 framträdde Gustavo Dudamel med Göteborgs Symfoniker bland annat vid BBC Proms och i Musikverein i Wien. Långvariga samarbeten med skivbolagen Deutsche Grammophon och svenska BIS har resulterat i fler än hundra skivor. Under senare tid har Göteborgs Symfoniker gjort ett flertal inspelningar för Chandos, senast en cykel med Kurt Atterbergs samlade symfonier med Neeme Järvi som dirigent.


Daniel Blendulf Dirigent


Janine Jansen violin


Nyhetsbrev

Anmäl dig som prenumerant på nyhetsbreven så får du information och erbjudanden från Göteborgs Konserthus direkt i din mailbox en till två gånger per månad.

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev

Nyhetsbrev från GSOplay

Anmäl dig som prenumerant på nyhetsbrevet så får du information från GSOplay.

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev

Prenumerera på skolutskick

Fyll i formuläret så håller vi dig uppdaterad om vilka skolkonserter vi spelar i Göteborgs Konserthus.

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev