Stäng
Meny
fre
24
maj
Kl 21.30

Kreutzer Sonata

En dramatisk historia om svartsjuka och mord, berättad av skådespelaren Krister Henriksson. Tolstojs klassiska kortroman Kreutzersonaten har fått sitt namn efter Beethovens vackra violinsonat.

Kreutzer Sonata

En dramatisk historia om svartsjuka och mord, berättad av skådespelaren Krister Henriksson. Tolstojs klassiska kortroman Kreutzersonaten har fått sitt namn efter Beethovens vackra violinsonat.

Evenemanget är inte längre aktuellt

En dramatisk historia om svartsjuka berättad av en mördare på ett tåg, gestaltad av Krister Henriksson. Hur spännande låter inte det? Tolstojs klassiska kortroman Kreutzersonaten, som fått sitt namn efter Beethovens vackra violinsonat, väjer inte för känslorna.

Det gör inte Norska Kammarorkestern heller. Tillsammans med skådespelaren Krister Henriksson bjuder de på en föreställning där Janáceks berömda stråkkvartett, Kreutzersonaten, varvas med Tolstojs rasande text.

Hustrumördaren Pozdnysjev beskriver kallt hur han svartsjuk och kränkt knivhugger sin hustru till döds. Berättelsen från 1890 är lika aktuell i dag som någonsin, ett brinnande debattinlägg om jämlikhet och självständighet och vad som styr samhällets konventioner om äktenskap, parrelationer och sex.

Den fantastiske författaren Leo Tolstoj har också skrivit mästerverk som Krig och fred och Anna Karenina. Han trodde på romanen som ett verktyg för social reform, som något som skulle göra det möjligt för oss att bli vänligare, mer eftertänksamma och mer generösa mot varandra. Mer om detta i videon:

Ingår i Point Music Festival

Under Point Music Festival 23-26 maj får hela Göteborgs Konserthus en ny gestaltning. Med ljud, ljus och scenografi skapar vi en stämning där allt kan hända. En atmosfär där musik, dans, performance och andra konstformer möts på helt nya och oväntade sätt, och sveper med sig publiken rakt in i äventyret. Köp det festivalpass som passar dig bäst eller handplocka favoritföreställningarna!

Kreutzer Sonata ingår i följande festivalpass: Point Pass, Stora salen PassFriday Pass

Point Music Festival genomförs med stöd av Stenastiftelsen.

Inför ditt besök

Här hittar du all viktig information du kan tänkas behöva inför ditt besök på Point Music Festival.

Program


Beethoven Violinsonat A-dur "Kreutzersonaten"
3 min


text Kreutzer-sonaten av Leo Tolstoy


Janácek Stråkkvartett nr 1 "Kreutzersonatkvartetten"
19 min


Medverkande


Norska Kammarorkestern

Sedan starten 1977 har Norska kammarorkestern utvecklats till en av de främsta kammarorkestrarna på den internationella arenan. Orkestern har gästat konserthus i stora delar av Europa, USA och Asien ett flertal gånger. Närmare 40 inspelningar har givits ut med orkestern, både den viktigaste repertoaren för stråkorkester samt samarbeten med solister som pianisten Leif Ove Andsnes, violinisterna Iona Brown och Terje Tønnesen, altviolinisten Lars Anders Tomter samt trumpetaren Tine Thing Helseth. Norska kammarorkestern har spelat med en rad norska och internationella solister och har alltid lagt stor vikt vid att presentera nya verk av inhemska och utländska tonsättare. Orkestern har sin egen konsertserie i Universitetsaulan i Oslo. Därutöver spelar Norska kammarorkestern i flera andra konsertsalar i Oslo och närliggande städer samt genomför regelbundet turnéer i stora delar av Norge. Fasta konstnärliga ledare samt gästande ledare för orkestern har varit Iona Brown, Leif Ove Andsnes och Isabelle van Keulen. Nuvarande konstnärlig ledare är Terje Tønnesen som haft samma befattning sedan 1977. Sedan säsongen 2013-2014 bjuder orkestern in en ny konstnärlig ledare varje år. Först ut i den rollen var klarinettisten Martin Fröst och 2016-2017 är det violinisten Anthony Marwood. 2013 tilldelades Norska kammarorkestern och Terje Tønnesen det prestigefyllda Lindemanpriset.


Krister Henriksson recitatör


Terje Skomedal violin

Violinisten Terje Skomedal är stämledare för andraviolinerna i Göteborgs Symfoniker. Han studerade vid Barratt-Due Musikinstitutt i Oslo och för Giuliano Carmignola i Luzern där han tog solistdiplom. Terje Skomedal har arbetat som konsertmästare i Norrlandsoperans orkester i Umeå och i norska orkestrar. Han har bred erfarenhet som kammarmusiker och har turnerat internationellt med kammarorkestrarna Oslo Camerata och Spira Mirabilis samt framträtt som solist med flera norska och utländska orkestrar.


Bernt Wilhelmsson piano


Terje Tønnesen Konstnärlig ledare


Nyhetsbrev från GSOplay

Anmäl dig som prenumerant på nyhetsbrevet så får du information från GSOplay.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Prenumerera på skolutskick

Fyll i formuläret så håller vi dig uppdaterad om vilka skolkonserter vi spelar i Göteborgs Konserthus.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!