Stäng
Meny
ons
6
Nov
Kl 19.30
Flera datum

Mahler Des Knaben Wunderhorn

Göteborgs Symfoniker, Johannes Gustavsson dirigent, Katarina Karnéus mezzosopran, Hanno Müller-Brachmann baryton

Mahler Des Knaben Wunderhorn

Göteborgs Symfoniker, Johannes Gustavsson dirigent, Katarina Karnéus mezzosopran, Hanno Müller-Brachmann baryton

Magiska sånger som spänner från det djupt gripande till uppsluppen humor med Göteborgs Symfoniker och sångsolisterna Katarina Karnéus och Hanno Müller-Brachmann. Dirigent: Johannes Gustavsson.

Gustav Mahler upptäckte – eller snarare drabbades av – samlingen folkliga dikter och visor med titeln Des Knaben Wunderhorn, Gossens förtrollade horn. Texterna inspirerade honom till flera av hans viktigaste verk, som sångsamlingen En vägfarares sånger, avsnitt i de fyra första symfonierna och inte minst de här magiska sångerna som spänner från det djupt gripande till uppsluppen humor.

Des Knaben Wunderhorn är dessutom inte en sångcykel i vanlig bemärkelse, utan varje sång står för sig själv, stark och med sin egen unika uttryckssfär, handling och musikaliska gestaltning. Från början var sångerna skrivna med pianoackompanjemang, men Mahlers egen instrumentation förstärker varje sångs känslocentrum.

Vi får vid den här konserten också höra Anders Eliassons febrigt intensiva och emotionellt starka fjärde symfoni.

Introduktion till konserten

Kostnadsfri introduktion i Stora salen en timme före konsertstart med musiker ur Symfonikerna.

Program


Eliasson Symfoni nr 4
25 min


Paus
25 min


Mahler 12 sånger ur Des Knaben Wunderhorn
1 t 1 min


Medverkande


Göteborgs Symfoniker

"En av världens mest formidabla orkestrar" skrev The Guardian om Göteborgs Symfoniker som har turnerat i USA, Europa, Japan och Fjärran östern samt gästspelat i de viktigaste konserthusen och på de stora festivalerna runt om i världen. Från och med hösten 2017 är Santtu-Matias Rouvali orkesterns chefdirigent. Han ledde nyligen orkestern på en framgångsrik turné till fyra nordiska länder. 2019 får han sällskap av två förste gästdirigenter: Barbara Hannigan och Christoph Eschenbach. 2015 gjorde Göteborgs Symfoniker framgångsrika turnéer till Kina och Tyskland med förste gästdirigenten Kent Nagano och 2017 en Europa-turné med Marc Soustrot. Orkestern ger varje år 100-talet konserter i Göteborgs Konserthus, berömt för sin fina akustik, och erbjuder digitala livekonserter på gsoplay.se samt via appar. Göteborgs Symfoniker är en del av Västra Götalandsregionen och ger varje år 100-talet konserter i Göteborgs Konserthus som är berömt för sin fina akustik. Orkestern bildades 1905 och består idag av 109 musiker. Wilhelm Stenhammar, landets store tonsättare under 1900-talets början, var orkesterns chefdirigent 1907-1922. Han gav tidigt orkestern en stark nordisk profil och bjöd in kollegerna Carl Nielsen och Jean Sibelius till Göteborgs Symfoniker. Efter Stenhammar kom viktiga chefdirigenter som Tor Mann, Sergiu Comissiona, Sixten Ehrling och Charles Dutoit. Under dirigenten Neeme Järvis ledning 1982-2004 gjorde Symfonikerna en rad internationella turnéer samt ett 100-tal skivinspelningar och etablerade sig bland Europas främsta orkestrar. Detta ledde till att Göteborgs Symfoniker 1997 utsågs till Sveriges Nationalorkester. Under fem år som orkesterns chefdirigent 2007-2012 framträdde Gustavo Dudamel med Göteborgs Symfoniker bland annat vid BBC Proms och i Musikverein i Wien. Långvariga samarbeten med skivbolagen Deutsche Grammophon och svenska BIS har resulterat i fler än hundra skivor. Under senare tid har Göteborgs Symfoniker gjort ett flertal inspelningar för Chandos, bland annat en cykel med Kurt Atterbergs samlade symfonier med Neeme Järvi som dirigent. Flera av Richard Strauss stora orkesterverk har spelats in med Kent Nagano och givits ut på Farao Classics: Ein Heldenleben, Tod und Verklärung och En alpsymfoni.


Johannes Gustavsson Dirigent


Katarina Karnéus mezzosopran


Hanno Müller-Brachmann baryton


Nyhetsbrev från GSOplay

Anmäl dig som prenumerant på nyhetsbrevet så får du information från GSOplay.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Prenumerera på skolutskick

Fyll i formuläret så håller vi dig uppdaterad om vilka skolkonserter vi spelar i Göteborgs Konserthus.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!