Stäng
Meny
fre
10
jan
Kl 18.00
Flera datum

Mozart och romantik

Göteborgs Symfoniker, Klaus Mäkelä dirigent, Leif Ove Andsnes piano

Mozart och romantik

Göteborgs Symfoniker, Klaus Mäkelä dirigent, Leif Ove Andsnes piano

En av världens mest profilstarka pianister, Leif Ove Andsnes, tar sig an Mozarts underbara konsert tillsammans med Göteborgs Symfoniker.

Mozarts abonnemangskonserter i Wien där han själv var pianosolist blev en stor succé. Framgångarna inspirerade honom att skriva fler pianokonserter och den tjugoandra i Ess-dur är något av en höjdpunkt i konkurrens med de andra som komponerades vid den här tiden och för samma ändamål.

Leif Ove Andsnes är Symfonikernas Artist in Residence och en av världens mest profilstarka pianister. Han tar sig här an Mozarts underbara konsert, musik som tog 1780-talets publik med storm – och fortfarande gör det.

Vi serveras dessutom ett romantiskt storverk, Bruckners nia. Magnifik och storslagen musik av en av romantikens förgrundsgestalter. Bruckner skrev ännu på sista satsen i symfonin den dag han dog och symfonin lämnades ofullbordad. Leder Symfonikerna gör det unga finska fenomenet Klaus Mäkelä.

Introduktion till konserten

Kostnadsfri introduktion i Stora salen en timme före konsertstart med musiker ur Symfonikerna.

Program


Mozart Pianokonsert nr 22
33 min


Paus
25 min


Bruckner Symfoni nr 9
1 t


Medverkande


Göteborgs Symfoniker

"En av världens mest formidabla orkestrar" skrev The Guardian om Göteborgs Symfoniker som har turnerat i USA, Europa, Japan och Fjärran östern samt gästspelat i de viktigaste konserthusen och på de stora festivalerna runt om i världen. Från och med hösten 2017 är Santtu-Matias Rouvali orkesterns chefdirigent. Han ledde nyligen orkestern på en framgångsrik turné till fyra nordiska länder. 2019 får han sällskap av två förste gästdirigenter: Barbara Hannigan och Christoph Eschenbach. 2015 gjorde Göteborgs Symfoniker framgångsrika turnéer till Kina och Tyskland med förste gästdirigenten Kent Nagano och 2017 en Europa-turné med Marc Soustrot. Orkestern ger varje år 100-talet konserter i Göteborgs Konserthus, berömt för sin fina akustik, och erbjuder digitala livekonserter på gsoplay.se samt via appar. Göteborgs Symfoniker är en del av Västra Götalandsregionen och ger varje år 100-talet konserter i Göteborgs Konserthus som är berömt för sin fina akustik. Orkestern bildades 1905 och består idag av 109 musiker. Wilhelm Stenhammar, landets store tonsättare under 1900-talets början, var orkesterns chefdirigent 1907-1922. Han gav tidigt orkestern en stark nordisk profil och bjöd in kollegerna Carl Nielsen och Jean Sibelius till Göteborgs Symfoniker. Efter Stenhammar kom viktiga chefdirigenter som Tor Mann, Sergiu Comissiona, Sixten Ehrling och Charles Dutoit. Under dirigenten Neeme Järvis ledning 1982-2004 gjorde Symfonikerna en rad internationella turnéer samt ett 100-tal skivinspelningar och etablerade sig bland Europas främsta orkestrar. Detta ledde till att Göteborgs Symfoniker 1997 utsågs till Sveriges Nationalorkester. Under fem år som orkesterns chefdirigent 2007-2012 framträdde Gustavo Dudamel med Göteborgs Symfoniker bland annat vid BBC Proms och i Musikverein i Wien. Långvariga samarbeten med skivbolagen Deutsche Grammophon och svenska BIS har resulterat i fler än hundra skivor. Under senare tid har Göteborgs Symfoniker gjort ett flertal inspelningar för Chandos, bland annat en cykel med Kurt Atterbergs samlade symfonier med Neeme Järvi som dirigent. Flera av Richard Strauss stora orkesterverk har spelats in med Kent Nagano och givits ut på Farao Classics: Ein Heldenleben, Tod und Verklärung och En alpsymfoni.


Klaus Mäkelä Dirigent

Den unge cellisten och dirigenten Klaus Mäkelä (född 1996) har redan lämnat ett starkt avtryck i det finska musiklivet. Under säsongen 2017-2018 kommer han att för första gången samarbeta med flera orkestrar i Europa, USA, Kanada och Japan. Bland dem Kungliga filharmonikerna, Sveriges Radios symfoniorkester, Tokyo Metropolitan-orkestern, National Arts Center Orchestra i Ottawa, Lahtis symfoniorkester, Lausannes kammarorkester och Potsdams kammarakademi som han kommer att leda från cellon. Han gör också sin debut i en produktion av Mozarts Trollflöjten på Finska Nationaloperan. Klaus Mäkelä har tidigare dirigerat de ledande finska orkestrarna, bland dem Helsingfors stadsorkester och Finska Radions symfoniorkester. Efter att ha inlett sin karriär som cellist fortsatte han med studier i dirigering för Jorma Panula vid Sibeliusakademin. Han gjorde sina första konserter med Göteborgs Symfoniker i april 2016 då han med kort varsel ersatte Andrés Orozco-Estrada och dirigerade Rachmaninovs andra symfoni och Sjostakovitjs första cellokonsert med Truls Mørk som solist. Det blev stort bifall från publik och recensenter. Som cellist har Klaus Mäkelä framträtt med ett flertal finska orkestrar och bjudits in till flera av landets festivaler. Han har två gånger vunnit förstapris vid täv-lingen Jugend Musiziert och 2013 vann han Europapreis specialpris. Året därefter vann han publik-priset vid Åbo cellotävling och utnämndes till årets unga artist vid Joensuus musikfestival.


Leif Ove Andsnes piano

New York Times har kallat Leif Ove Andsnes "en pianist med storartad elegans, styrka och insikt". Med sin fenomenala teknik och djuplodande tolkningar har Leif Ove Andsnes vunnit uppskattning i hela världen. 2019-2020 är han Artist in Residence hos Göteborgs symfoniker. Han kommer bland annat att spela Griegs pianokonsert samt Mozarts pianokonserter nr 20, 21 & 22 som en del av hans aktuella projekt "Mozart Momentum 1785/86". Leif Ove Andsnes gjorde redan 1989 sin första konsert med Göteborgs Symfoniker och under åren har det blivit ett tiotal konserter med orkestern, inklusive en turné till Las Palmas och Teneriffa. Leif Ove Andsnes ger varje säsong soloaftnar och framträder som solist i världens främsta konserthus med de ledande orkestrarna. 2017-2018 var han Artist in Residence hos New York Philharmonic. Han är också en flitig kammarmusiker och grundare av Rosendals kammarmusikfestival, delade under nära två decennier det konstnärliga ledarskapet för kammarmusikfestivalen i Risør och var 2012 konstnärlig ledare för Ojai-festivalen i Kalifornien. I juli förra året valdes han in i Gramophone Hall of Fame och han utsågs till hedersdoktor vid Juilliard i New York 2016 och vid högskolan i Bergen 2017. Leif Ove Andsnes har gjort över 30 inspelningar, den senaste musik för solopiano av Chopin, "Ballades & Nocturnes" (Sony Classics). Utgåvan av Beethovens fem pianokonserter har hyllats av kritikerna. Senaste säsongen har Leif Ove Andsnes bland annat samarbetat med Philharmonia Orchestra och Edward Gardner, Staatskapelle Dresden och Herbert Blomstedt samt turnerat med Berlins radiosymfoniker och Vladimir Jurowski i Asien samt med Mahler Chamber Orchestra i Europa.


Nyhetsbrev från GSOplay

Anmäl dig som prenumerant på nyhetsbrevet så får du information från GSOplay.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Prenumerera på skolutskick

Fyll i formuläret så håller vi dig uppdaterad om vilka skolkonserter vi spelar i Göteborgs Konserthus.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!