Stäng
Meny
tor
15
Feb
Kl 19.30

Norrsken och blommande lotus

Norrlandsoperans Symfoniorkester, Elim Chan dirigent, Claire Huangci piano

Norrsken och blommande lotus

Norrlandsoperans Symfoniorkester, Elim Chan dirigent, Claire Huangci piano

När Norrlandsoperans symfoniorkester beger sig till sydligare nejder tar de förstås med sig musik från norr: Jan Sandströms Solamente tu.

Men också den rena skönheten från den japanska lotusen som lever sitt liv i vatten och inspirerade Toshio Hosokawa till stycket Blossoming. Och ren skönhet är för många lika med Mozart, här dock en av hans få mollkonserter som ger extra svärta åt de flyende skuggorna i musikdramat.

Introduktion till konserten

Kostnadsfri introduktion i Stora salen en timme före konsertstart med musiker ur Symfonikerna.

Program


Hosokawa Blossoming II
12 min

TOSHIO HOSOKAWA (f 1955) BLOSSOMING II Tonsättaren Toshio Hosokawas stråkkvartett Blossoming utgjorde grunden för dess efterföljare Blossoming II där det musikaliska materialet bearbetats och nya element införts. Blossoming II frambesvärjer bilden av en lotus som långsamt blommar upp och sträcker sig mot solen. Inledningens ensamma, uthållna ton symboliserar ytan i en damm, varje ton under den representerar världen under vattnet och de som är högre avbildar världen ovanför. Sålunda utvecklas en melodi underifrån för att sedan stiga högre och högre. En bok om buddism och den blommande lotusen inspirerade till denna bild, en viktig del av den japanska kulturen. Toshio Hosokawa skriver: "Blommornas djupa betydelse i den japanska estetiken och andligheten förde mig till dem som ämne för detta verk. Blommorna och jag är ett; blomningen representerar min skinnömsning, upptäckten av mitt eget jag." Toshio Hosokawa avsåg att uttrycka ett personligt ämne i Blossoming II: en kritik av det japanska samhällets stora intresse för västerländsk kultur som gradvis håller på att ersätta dess egna, uråldriga traditioner. Genom sin musik söker Hosokawa vända denna process och karva ut en nisch för traditionell japansk estetik och japanska musikformer i hans betraktelse av hemlandets kultur.


Sandström Solamente Tú
30 min

JAN SANDSTRÖM (f 1954) SOLAMENTE TÚ Det nya stycket Solamente tú komponeras till en Sverige-turné med Norrlandsoperans symfoniorkester. Det är ett av tre verk som Jan Sandström i egenskap av hustonsättare komponerar för Norrlandsoperan: en violinkonsert (som uruppfördes i våras), ett orkesterverk (Solamente tú) och en opera. Orkesterverket befinner sig mitt i kompositionsprocessen men tonsättaren har ändå skrivit några ord om dess bakgrund: "Det sägs ju att musiken tar vid där orden slutar men om man kokar ned de här tonerna och destillerar allt till ett par droppar så säger dropparna nog: "bara du". Det är ju förstås ett kärleksbudskap riktat till en speciell person, men om man inte bara vill vara privat så är det kanske vad varje människa i korthet vill säga till någon väldigt nära." STEFAN NÄVERMYR


Paus
25 min


Mozart Pianokonsert nr 24
31 min


Medverkande


Norrlandsoperans Symfoniorkester


Elim Chan Dirigent


Claire Huangci Piano


Nyhetsbrev

Anmäl dig som prenumerant på nyhetsbreven så får du information och erbjudanden från Göteborgs Konserthus direkt i din mailbox en till två gånger per månad.

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev

Nyhetsbrev från GSOplay

Anmäl dig som prenumerant på nyhetsbrevet så får du information från GSOplay.

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev

Prenumerera på skolutskick

Fyll i formuläret så håller vi dig uppdaterad om vilka skolkonserter vi spelar i Göteborgs Konserthus.

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev