Stäng
Meny
ons
25
Okt
Kl 19.30
Flera datum

Pianistfenomenet Yuja Wang

Göteborgs Symfoniker, Santtu-Matias Rouvali dirigent, Yuja Wang piano

Pianistfenomenet Yuja Wang

Göteborgs Symfoniker, Santtu-Matias Rouvali dirigent, Yuja Wang piano

De stora konserterna står och faller med solisten och i detta fall är pianisten Yuja Wang uppgiften värdig, tekniskt skicklig, explosiv och med en känsla för klangernas valörer. Konserten dirigeras av ingen mindre än Santtu-Matias Rouvali, nytillträdd chefdirigent för Göteborgs Symfoniker.

Ryssland och revolutionsåret 1917 går som ett tema genom denna konsert som speglar hur en gammal värld ersätts av en ny. Rachmaninov hade lämnat Sovjetunionen efter revolutionen och bott i Europa och USA där han uruppförde den fjärde pianokonserten 1926. Den kunde ses som en vacker antikvitet med egen historia, en reminiscens från forna tider som i visst ljus avslöjade sin verkliga ålder. Särskilt ställd vid sidan av ett radikalt och nyskapande verk som Sjostakovitjs opera Lady MacBeth från Mtsensk från 1934 – utveckling, djärvhet, framsteg!

Det handlade lika mycket om estetik som världsbild med skilda ideal och värden. Märkligt nog hamnade Rachmaninov i kommersiella Hollywood medan Sjostakovitj förblev Sovjetstaten och revolutionen trogen. Hans tolfte symfoni från 1961 med underrubriken ”Året var 1917” tillägnades minnet av Lenin, ett stilrent och tungt monument över en blodig epok.

Yuja Wang har en stark scennärvaro och naturlig känsla för musik från olika epoker, och en fängslade karisma. Hennes stora intresse för mode är också fascinerande, hon är en av fem kvinnor som valts ut i Giorgio Armanis satsning ”Sì” där man säger ”ja” till livet och karriären. Där berättar hon att hennes första pianolärare ansåg hennes händer vara för små, att hon hade ”spagettifingrar” och aldrig kunde bli en professionell pianist, vilket fick sexåriga Yuja Wang att satsa än mer beslutsamt. Och det gav resultat.

Program


Sjostakovitj Passacaglia ur Lady Macbeth från Mtsensk
8 min


Rachmaninov Pianokonsert nr 4
24 min


Paus
25 min


Sjostakovitj Symfoni nr 12 "Året 1917"
39 min


Medverkande


Göteborgs Symfoniker

Göteborgs Symfoniker har kallats "En av världens mest formidabla orkestrar" av The Guardian och har turnerat i USA, Europa, Japan och Fjärran östern samt gästspelat i de viktigaste konserthusen och på de stora festivalerna runt om i världen. Sedan 2013 är den respekterade och efterfrågade amerikanen Kent Nagano förste gästdirigent för Göteborgs Symfoniker. Han ledde Symfonikerna på framgångsrika turnéer till Kina och Tyskland 2015. Göteborgs Symfoniker driver också en omfattande verksamhet för barn, inklusive det årliga musiklägret Side by Side by El Sistema, samt erbjuder digitala livekonserter på gsoplay.se. Dessa konserter kan också ses på mobiler och surfplattor via egna appar. Hösten 2017 inträder finske Santtu-Matias Rouvali som orkesterns chefdirigent. Göteborgs Symfoniker är en del av Västra Götalandsregionen och ger varje år 100-talet konserter i Göteborgs Konserthus som är berömt för sin fina akustik. Orkestern bildades 1905 och består idag av 109 musiker. Wilhelm Stenhammar, landets store tonsättare under 1900-talets början, var orkesterns chefdirigent 1907-1922. Han gav tidigt orkestern en stark nordisk profil och bjöd in kollegerna Carl Nielsen och Jean Sibelius till Göteborgs Symfoniker. Efter Stenhammar kom viktiga chefdirigenter som Tor Mann, Sergiu Comissiona, Sixten Ehrling och Charles Dutoit. Under dirigenten Neeme Järvis ledning 1982-2004 gjorde Symfonikerna en rad internationella turnéer samt ett 100-tal skivinspelningar och etablerade sig bland Europas främsta orkestrar. Detta ledde till att Göteborgs Symfoniker 1997 utsågs till Sveriges Nationalorkester. Under fem år som orkesterns chefdirigent 2007-2012 framträdde Gustavo Dudamel med Göteborgs Symfoniker bland annat vid BBC Proms och i Musikverein i Wien. Långvariga samarbeten med skivbolagen Deutsche Grammophon och svenska BIS har resulterat i fler än hundra skivor. Under senare tid har Göteborgs Symfoniker gjort ett flertal inspelningar för Chandos, senast en cykel med Kurt Atterbergs samlade symfonier med Neeme Järvi som dirigent.


Santtu-Matias Rouvali Dirigent

Från och med i höst är finske Santtu-Matias Rouvali chefdirigent för Göteborgs Symfoniker. Han är också chefdirigent för Tammerfors stadsorkester och förste gästdirigent för Själlands symfoniorkester. Santtu-Matias Rouvali har etablerat en internationell karriär som innefattar regelbundna framträdanden med orkestrar som Philharmonia Orchestra, Franska Radions filharmoniker, Kungliga filharmonikerna och Finska Radions symfoniorkester. Senaste säsongen debuterade han med Bambergs symfoniker vid deras firande av Sibelius 150-årsdag samt med radioorkestern i Baden-Baden och Freiburg. Säsongen 2016-2017 turnerar han i Europa med Lausannes kammarorkester samt återvänder till BBC Symphony Orchestra, Deutsches Symphonie-Orchester Berlin och Bergens filharmoniker. I USA framträder han med Los Angeles Philharmonic, Cincinnati Symphony Orchestra och Minnesota Orchestra. Ett gästspel i Japan med Tammerfors stadsorkester väntar också. Bland hans inspelningar finns gitarrkonserter av Hakola och Hosokawa med Timo Korhonen och Uleåborgs symfoniorkester samt Sibelius och Nielsens violinkonserter med Baiba Skride och Tammerfors stadsorkester. I recensionen av den senare skrev The Guardian att Rouvali "är den senaste märkvärdiga begåvningen som framkommit i den finska dirigenttraditionen". Santtu-Matias Rouvali har ett nära samarbete med nordiska solister som violinisterna Vilde Frang och Pekka Kuusisto, cellisten Truls Mørk, trumpetaren Håkan Hardenberger och klarinettisten Kari Kriikku. Han har också samarbetat med pianisterna Katia och Marielle Labèque, cellisten Alisa Weilerstein, pianisten Benjamin Grosvenor, trumpetaren Alison Balsom och slagverkaren Martin Grubinger. Som operadirigent har Santtu-Matias Rouvali dirigerat uppsättningar av Bizets Carmen och Mozarts Trollflöjten vid operafestivalen i finska Karleby och han kommer också att leda Verdis Ödets makt med Tammerforsoperan.


Yuja Wang Piano


Nyhetsbrev

Anmäl dig som prenumerant på nyhetsbreven så får du information och erbjudanden från Göteborgs Konserthus direkt i din mailbox en till två gånger per månad.

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev

Nyhetsbrev från GSOplay

Anmäl dig som prenumerant på nyhetsbrevet så får du information från GSOplay.

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev

Prenumerera på skolutskick

Fyll i formuläret så håller vi dig uppdaterad om vilka skolkonserter vi spelar i Göteborgs Konserthus.

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev