Göteborgs Konserthus INSTÄLLT: Tjajkovskijs känslostorm

Evenemanget har ägt rum. Köpta biljetter kommer att betalas tillbaka och abonnenter att kompenseras så snart vi vet hur många konserter inom respektive abonnemang som påverkas.

Speltid ca: 2 t inkl paus Scen: Stora salen
330-490 kr Student 165-245 kr

Evenemanget har ägt rum

Denna konsert är tyvärr inställd. Köpta biljetter kommer att betalas tillbaka och abonnenter att kompenseras så snart vi vet hur många konserter inom respektive abonnemang som påverkas. Den omfattande hanteringen kan ta tid, men alla biljettköpare kommer att kontaktas via mail. Tack på förhand för förståelse och tålamod. Vid frågor, kontakta vårt biljettkontor: biljett@gso.se, 031-7265300.
Mer info om beslutet att ställa in/flytta evenemang finns här.
I fjärde symfonin gestaltar Tjajkovskij sina känslor efter det korta och katastrofala äktenskapet med Antonina Miljukova.

Musiken är stark och uttrycksladdad, men också hoppfull. Han skrev: ”Att glädas åt andra gör att man kan leva vidare.” Det återspeglas också i den bubblande upprymda finalen. Alltsammans storslaget spelat av Göteborgs Symfoniker under ledning av Andris Poga.

Bonus: Vasks Musica appassionata och världspremiär på en alldeles ny marimbakonsert framförd av Mika Takehara.

Introduktion till konserten

Kostnadsfri introduktion i Stora salen en timme före konsertstart med musiker ur Symfonikerna.

Program

PETERIS VASKS (f 1946) MUSICA APPASSIONATA Eftersom Peteris Vasks föddes i en liten lettisk landsortsstad 1946, då Lettland ännu var en av sovjetrepublikerna, och dessutom i en familj där fadern var baptistpastor, var han redan från födseln stämplad som folkfiende. Peteris Vasks visade tidigt att han hade en stark musikalisk begåvning men fick på grund av faderns yrke inte studera i Riga, varför han istället utexaminerades 1970 från konservatoriet i Vilnius i Litauen - som kontrabasist. Under ett tiotal år spelade han i olika orkestrar men började därefter åter studera vid konservatoriet, denna gång komposition. I sin musik tolkar Vasks ofta sitt folks tragik. Den är ofta starkt personlig och full av vemod och lidande, men också av framtidstro och hopp. Han slog igenom internationellt med några mycket uppmärksammade stråkverk, Cantabile och Musica dolorosa, två hisnande vackra meditationer. Därefter har det blivit många framgångar. Musica appassionata komponerades 2001 på beställning av Juha Kangas och hans Österbottniska kammarorkester för att framföras vid Korsholms Musikfestival. Som titeln berättar handlar det om lidelsefull musik. "Samtid och reflektion; att nå de högsta topparna och blicka ner på vår syndfulla men ändå så vackra värld. Endast genom självutplåning i varje not finns det hopp att tända elden i varje lyssnares bröst." Vasks har här gett förutsättningarna: envis passion, men också breda tempi och skönhet, en rik fresk av uttrycksfulla nyanser. Vasks går alltid in med hela sin skaparförmåga när han komponerar. STIG JACOBSSON

JOHANNES JANSSON (f 1950) MARIMBAKONSERT Efter Peace Symphony hade jag sagt mitt för ett tag efter en lång kreativ resa. Den enda inspirationskälla som levde kvar var en Marimbakonsert till Mika Takehara, som jag i olika projekt samarbetat med sedan 2006. Marimbans gränsöverskridande klangvärld väcker associationer bortom industrialismens korta epok. Nya vyer öppnas. Marimban rör sig i konserten mellan självständiga utspel och som en del i orkesterklangen, genom pass mot oanade blickpunkter. Efter min violinkonsert till Göteborgs Symfoniker 2010 är det en stor glädje att vara tillbaka med en inte helt obesläktad ny solokonsert. JOHANNES JANSSON

Paus 25 min

PJOTR TJAJKOVSKIJ (1840-1893) SYMFONI NR 4 F-MOLL OP 36 Andante sostenuto. Moderato con anima Andantino in modo di canzona Scherzo: Pizzicato ostinato Finale: Allegro con fuoco 1870-talets sista år blev på många sätt Pjotr Tjajkovskijs "ödesår". Efter ett besök i Bayreuth blev han djupt berörd av Wagners Ringen och även operan Carmen fick ett stort inflytande över hans fortsatta komponerande. De allt mer framträdande - och för hans karriär skadliga - ryktena om hans homosexualitet gjorde att han ingick ett konvenansäktenskap med en tidigare elev, Antonina Miljukova, i juli 1877. Även om hon gått med på ett enbart vänskapligt förhållande blev situationen ohållbar. Tjajkovskij "flydde" redan efter ett par månader till brodern Anatol i St Petersburg. Äktenskapet var över, men paret tog aldrig ut skilsmässa. Tjajkovskijs räddning var Nadesjda von Meck - nybliven rik änka med elva barn - som 1877 blev hans brevvän. Hon beundrade hans musik och stöttade honom. De träffades aldrig, men genom hennes månatliga understöd kunde han klara sin tonsättarverksamhet utan ekonomiska bekymmer. Omkring 1500 brev finns bevarade från 1877-1890, då hon plötsligt bröt kontakten. Hon avled av tuberkulos två månader efter Tjajkovskijs död. Tjajkovskij funderade mycket på ödets makt över människans smärtsamma liv. Fjärde symfonin, hans "ödessymfoni", blev det första av de mästerverk där han helt kunde kanalisera sitt personliga lidande. Den komponerades till största delen i Moskva 1877 och fullbordades i Italien i januari 1878. Fjärde symfonin tillägnades fru von Meck som fick en programförklaring till verket i ett brev. "Introduktionen är kärnan till hela symfonin", skrev Tjajkovskij till henne. "Fanfarmotivet i fagotter och horn symboliserar ödet, den tragiska makt som gäckar vår längtan efter lyckan - en makt som likt ett damoklessvärd ständigt hänger över våra huvuden och förgiftar själen…" Fortsättningens huvudtema uttrycker sedan underkastelse och klagan, ibland avbrutet av ljusa partier. "Så är hela livet: en evig växling av dyster verklighet och fladdrande lyckodrömmar." Satsen avslutas med en kuslig marsch. Andantesatsen - en svärmisk romans - förmedlar ett lidande av annat slag. "Den melankoliska känsla som uppstår när man sitter ensam hemma om kvällen, uttröttad av arbete. Boken man skulle läsa glider ur ens händer och en svärm av minnen dyker upp. Så sorgligt att så mycket redan varit och gått… Men minnen är också kära". Tredje satsen, det välkända "pizzicatoscherzot", kallar han "nyckfulla arabesker, där bilden av en drucken bonde och en slagdänga dyker upp… i fjärran hörs en militärmusikkår passera." Om fjärde satsen skriver han: "Finner du inte lyckan inom dig själv, se på andra. Gå ut bland folket!" För att teckna en färgrik festdag har Tjajkovskij som huvudmotiv lånat en rysk folkvisa, På fältet stod en björk. Men "ödesmotivet" dyker upp som påminnelse om att man aldrig kan glömma sitt lidande. GUNILLA PETERSÉN

Medverkande

"En av världens mest formidabla orkestrar" skrev The Guardian om Göteborgs Symfoniker som har turnerat i USA, Europa, Japan och Fjärran östern samt gästspelat i de viktigaste konserthusen och på de stora festivalerna runt om i världen. Från och med hösten 2017 är Santtu-Matias Rouvali orkesterns chefdirigent. Han ledde nyligen orkestern på en framgångsrik turné till fyra nordiska länder. 2019 får han sällskap av två förste gästdirigenter: Barbara Hannigan och Christoph Eschenbach. 2015 gjorde Göteborgs Symfoniker framgångsrika turnéer till Kina och Tyskland med förste gästdirigenten Kent Nagano och 2017 en Europa-turné med Marc Soustrot. Orkestern ger varje år 100-talet konserter i Göteborgs Konserthus, berömt för sin fina akustik, och erbjuder digitala livekonserter på gsoplay.se samt via appar. Göteborgs Symfoniker är en del av Västra Götalandsregionen och ger varje år 100-talet konserter i Göteborgs Konserthus som är berömt för sin fina akustik. Orkestern bildades 1905 och består idag av 109 musiker. Wilhelm Stenhammar, landets store tonsättare under 1900-talets början, var orkesterns chefdirigent 1907-1922. Han gav tidigt orkestern en stark nordisk profil och bjöd in kollegerna Carl Nielsen och Jean Sibelius till Göteborgs Symfoniker. Efter Stenhammar kom viktiga chefdirigenter som Tor Mann, Sergiu Comissiona, Sixten Ehrling och Charles Dutoit. Under dirigenten Neeme Järvis ledning 1982-2004 gjorde Symfonikerna en rad internationella turnéer samt ett 100-tal skivinspelningar och etablerade sig bland Europas främsta orkestrar. Detta ledde till att Göteborgs Symfoniker 1997 utsågs till Sveriges Nationalorkester. Under fem år som orkesterns chefdirigent 2007-2012 framträdde Gustavo Dudamel med Göteborgs Symfoniker bland annat vid BBC Proms och i Musikverein i Wien. Långvariga samarbeten med skivbolagen Deutsche Grammophon och svenska BIS har resulterat i fler än hundra skivor. Under senare tid har Göteborgs Symfoniker gjort ett flertal inspelningar för Chandos, bland annat en cykel med Kurt Atterbergs samlade symfonier med Neeme Järvi som dirigent. Flera av Richard Strauss stora orkesterverk har spelats in med Kent Nagano och givits ut på Farao Classics: Ein Heldenleben, Tod und Verklärung och En alpsymfoni.

Den lettiske dirigenten Andris Poga har varit chefdirigent för Lettiska Nationalorkestern sedan 2013. Han har de senaste säsongerna dirigerat ledande orkestrar i Tyskland, Frankrike, Italien, Japan och andra länder. Han har också återinbjudits till orkestrar som NHK-orkestern i Tokyo, Elbfilharmonin i Hamburg, radioorkestern i Köln, Münchens filharmoniker, Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, Dresdens filharmoniker, Gewandhausorkestern i Leipzig och Tonhalle-orkestern i Zürich. Han har även dirigerat orkestrar i Australien och Kina. Från och med säsongen 2021-2022 är han chefdirigent för Stavangers symfoniorkester. Denna säsong dirigerar han ett flertal orkestrar för första gången, bland dem Sjællands Symfoniorkester, Royal Philharmonic Orchestra i London, Orchestre de la Suisse Romande och Gulbenkian-orkestern i Lissabon. Andris Poga fick sitt stora genombrott när han 2010 vann Jevgenij Svetlanov-tävlingen i dirigering. 2011-2014 var han assistent till Paavo Järvi och Orchestre de Paris och 2012-2014 var han assistent hos Boston Symphony Orchestra.

Musikern Mika Takehara är en ledande slagverks- och marimbasolist från Japan, bosatt i Stockholm. Efter sin debut som solist 1998 har hon etablerat sig med soloframträdanden och konserter världen över med orkestrar som Berlins filharmoniker, Kungliga filharmonikerna, Luzerns symfoniorkester, Dresdens filharmoniska orkester, Estlands Nationalorkester, Stockholms läns blåsarsymfoniker, Helsingfors stadsorkester, Nederländernas radioorkester och Los Angels Philharmonic Orchestra. Mika Takehara spelar också opera, orkester- och kammarmusik årligen sedan 1999 med Saito Kinen Orchestra under dirigenten Seiji Ozawa. 2005-2010 spelade Mika Takehara pukor i Mito Chamber Orchestra. Hon har också varit medlem i Glorious percussion-ensemblen. Mika Takehara undervisar på Kyoto-universitetet i Japan och i Seiji Ozawas orkesterakademi och har även undervisat vid universitetet i Aberdeen samt lett mästarklasser under sina turnéer. Hon tog examen vid musikhögskolan Toho Gakuen i Tokyo efter slagverks- och pukstudier för professorerna Yoshitaka Kobayashi, Kyoichi Sano och Akikuni Takahashi samt marimbastudier för den världskända marimbasolisten Keiko Abe. 1997 erhöll Mika Takehara Research Diploma från Toho Gakuen varpå hon blev inbjuden av professor Anders Loguin för gäststudier på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Efter fyra års studier tog hon solistdiplom och erhöll jetong med diplomkonsert med Kungliga filharmonikerna i Stockholm. Mika Takehara spelar på soloalbumet Thirteen Drums (BIS), Sofia Gubaidulinas slagverkskonsert Glorious Percussion med Jonathon Nott och Luzerns symfoniorkester (BIS) samt Britta Byströms slagverkskonsert The Baron in the Trees med Hannu Koivula och Västerås Symfonietta (Phono Suecia). Hon medverkar även på album med Mito Chamber Orchestra (Sony Music Japan) och Saito Kinen Orchestra under ledning av Seiji Ozawa (Philips & Decca).

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret
Percussionist vid pukor med stockar i handen, omgiven av röd sammet.

Upplev konsertmagin

Varje ton som sprids har kraft att sätta i gång en rörelse, med kraft att bära genom generationer. Upptäck säsongens konserter och låt oss skapa hållbara avtryck tillsammans.

Upptäck säsongens konserter