Stäng
Meny
sön
5
jan
Kl 15.00

Polstjärneprisets finalkonsert

Andlös spänning med landets främsta ungdomsmusiker och Göteborgs Symfoniker.

Polstjärneprisets finalkonsert

Andlös spänning med landets främsta ungdomsmusiker och Göteborgs Symfoniker.

Fyra unga musiker i åldern 14-18 år tävlar i en spännande final i Polstjärnepriset. Efter tre uttagningar har juryn valt ut fyra finalister. Bered dig på en nervkittlande eftermiddag när några av landets mest musikaliska unga solister framträder med Göteborgs Symfoniker. 

Innan paus spelar finalisterna var sitt stycke tillsammans med Symfonikerna. Vi får också höra fjolårets vinnare Ture Herrgårdh. Efter paus spelar merparten av de unga musikerna som varit med i Polstjärnepriset tillsammans med orkestern. Och så koras såklart årets vinnare av det prestigefyllda priset, som också ger vinnaren 50 000 kr i prispengar och en kurs vid Nationellt centrum för musiktalanger. Det är fri entré, ingen platsbokning. Bara kom!

Följ Polstjärnepriset på facebook för att hålla dig uppdaterad fram till finalen.

Om Polstjärnepriset

Polstjärnepriset är både en kurs och tävling i musik. Under höstlovet samlas över 70 kursdeltagare och våra tävlingsdeltagare i Vänersborg för att spela ihop sig i ensembler och orkestrar samt att finslipa sin teknik med musiker från Göteborgs Symfoniker, Sveriges Radios symfoniorkester och Kungliga filharmonikerna.

En rad andra artister och pedagoger med stor internationell erfarenhet är också på plats för att undervisa och coacha deltagarna. De unga musikerna kommer från hela landet och de tävlande är i åldrarna 14-18 år. Nästa gång de återvänder till Vänersborg är första veckan i januari. Då är det fokus på tävlingsmomenten och förberedelser inför konserterna.

Juryns uppgift under Tävlingsdagarna är att välja ut de fyra finalister som ska tävla mot varandra i en slutlig finalomgång. Och det är just denna finalomgång som går av stapeln i Göteborgs Konserthus. Årets finalister ackompanjeras av Göteborgs Symfoniker, dirigenter är Rumon Gamba och Andreas P Hansson.

Polstjärnepriset arrangeras av Vänersborgs kommun i samarbete med Göteborgs Symfoniker och flera lokala, regionala och nationella samarbetspartners.

Program


Charlier Etyd nr 2 "Du Style" för solotrumpet
5 min


Paus
25 min


Stravinsky del 1 ur Våroffer
16 min


Medverkande


Göteborgs Symfoniker

"En av världens mest formidabla orkestrar" skrev The Guardian om Göteborgs Symfoniker som har turnerat i USA, Europa, Japan och Fjärran östern samt gästspelat i de viktigaste konserthusen och på de stora festivalerna runt om i världen. Från och med hösten 2017 är Santtu-Matias Rouvali orkesterns chefdirigent. Han ledde nyligen orkestern på en framgångsrik turné till fyra nordiska länder. 2019 får han sällskap av två förste gästdirigenter: Barbara Hannigan och Christoph Eschenbach. 2015 gjorde Göteborgs Symfoniker framgångsrika turnéer till Kina och Tyskland med förste gästdirigenten Kent Nagano och 2017 en Europa-turné med Marc Soustrot. Orkestern ger varje år 100-talet konserter i Göteborgs Konserthus, berömt för sin fina akustik, och erbjuder digitala livekonserter på gsoplay.se samt via appar. Göteborgs Symfoniker är en del av Västra Götalandsregionen och ger varje år 100-talet konserter i Göteborgs Konserthus som är berömt för sin fina akustik. Orkestern bildades 1905 och består idag av 109 musiker. Wilhelm Stenhammar, landets store tonsättare under 1900-talets början, var orkesterns chefdirigent 1907-1922. Han gav tidigt orkestern en stark nordisk profil och bjöd in kollegerna Carl Nielsen och Jean Sibelius till Göteborgs Symfoniker. Efter Stenhammar kom viktiga chefdirigenter som Tor Mann, Sergiu Comissiona, Sixten Ehrling och Charles Dutoit. Under dirigenten Neeme Järvis ledning 1982-2004 gjorde Symfonikerna en rad internationella turnéer samt ett 100-tal skivinspelningar och etablerade sig bland Europas främsta orkestrar. Detta ledde till att Göteborgs Symfoniker 1997 utsågs till Sveriges Nationalorkester. Under fem år som orkesterns chefdirigent 2007-2012 framträdde Gustavo Dudamel med Göteborgs Symfoniker bland annat vid BBC Proms och i Musikverein i Wien. Långvariga samarbeten med skivbolagen Deutsche Grammophon och svenska BIS har resulterat i fler än hundra skivor. Under senare tid har Göteborgs Symfoniker gjort ett flertal inspelningar för Chandos, bland annat en cykel med Kurt Atterbergs samlade symfonier med Neeme Järvi som dirigent. Flera av Richard Strauss stora orkesterverk har spelats in med Kent Nagano och givits ut på Farao Classics: Ein Heldenleben, Tod und Verklärung och En alpsymfoni.


Rumon Gamba Dirigent


Ture Herrgårdh trumpet


Polstjärneprisets Symfoniorkester Orkester


Andreas P Hansson Dirigent


Petra Kloo Vik Presentatör


Nyhetsbrev från GSOplay

Anmäl dig som prenumerant på nyhetsbrevet så får du information från GSOplay.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Prenumerera på skolutskick

Fyll i formuläret så håller vi dig uppdaterad om vilka skolkonserter vi spelar i Göteborgs Konserthus.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!