Stäng
Meny
tis
29
Nov
Kl 19.00

Pretalk: Körkarlen

Kompositören Mats Larsson Gothe och filmvetaren Bo Florin om filmklassikern.

Pretalk: Körkarlen

Kompositören Mats Larsson Gothe och filmvetaren Bo Florin om filmklassikern.

Evenemanget är inte längre aktuellt

Kompositören Mats Larsson Gothe har skrivit helt ny musik till filmen Körkarlen. Hör honom själv berätta hur det gick till – från otaliga filmtimmar till storslagen orkestermusik via en stuga i fjällvärlden och en liten silverfärgad midikeyboard. På plats finns också filmvetaren Bo Florin som ger oss nycklar till stumfilmens värld med alldeles särskilt fokus på Körkarlen. 

Med sina teman om den ovillkorliga kärleken, fattigdomens råhet och livets prövningar för människor i utkanterna av ett samhälle där döden ständigt hotar är filmen Körkarlen högst aktuell. Selma Lagerlöfs roman förvandlades till en stumfilmsklassiker av regissören Victor Sjöström med premiär på nyårsdagen 1921. 2012 utsågs den av filmkritiker till den bästa svenska filmen någonsin i filmtidskriften FLM.

När Körkarlen visas vid Filmfestivalen i februari 2017 kommer den att ackompanjeras av helt nykomponerad musik, som spelas live av Göteborgs Symfoniker.

Musiken är ett beställningsverk av kompositören Mats Larsson Gothe, en av Sveriges mest uppmärksammade tonsättare. Han har varit verksam som tonsättare på heltid sedan 1995 och har komponerat verk i de flesta genrer; musikdramatik, orkesterverk, solokonserter och kammarmusik. Mest känd har han kanske blivit genom operorna Poet and Prophetess (2006-2007) och Blanche och Marie (2012-2014), efter PO Enquists roman, som spelades på Norrlandsoperan.

I bloggen kan du kika på hur musiken vuxit fram.

Medverkande

Mats Larsson Gothe kompositör

Bo Florin docent i filmvetenskap

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev

Välj vilka listor du vill prenumerera på:


Nyhetsbrev från GSOplay

Anmäl dig som prenumerant på nyhetsbrevet så får du information från GSOplay.

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev

Prenumerera på skolutskick

Fyll i formuläret så håller vi dig uppdaterad om vilka skolkonserter vi spelar i Göteborgs Konserthus.

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev