Göteborgs Konserthus Schumanns ödesverk

Evenemanget har ägt rum. Göteborgs Symfoniker, Jukka-Pekka Saraste dirigent, Isabelle Faust violin

Speltid ca: 2 t 15 min inkl paus Scen: Stora salen
330-490 kr Student 165-245 kr

Evenemanget har ägt rum

Isabelle Faust har spelat med ledande orkestrar som Berlins filharmoniker och Boston Symphony och berömts för sin ”passion, avväpnande värme och friskhet som avtäcker musikens dolda lyriska väsen” (New York Times).

Nu kommer hon för första gången till Göteborg för att spela Schumanns violinkonsert, hans sista större verk som skrevs i manisk iver på 13 dagar 1853. Några år senare avled han nedbruten och mentalt försvagad på ett sinnessjukhus. Hustrun Clara beslutade att violinkonserten inte skulle publiceras då den skapats under påverkan av sinnessjukdomen och verket glömdes bort i arkiven fram till uruppförandet 1937.

I dag räknas den till de stora konserterna med sin intensitet och passion, samtidigt som det ruvar en underliggande känsla av sorg och oro även i de stillsamma partierna och de till synes ystra passagerna.

Denna ambivalens går igen i Mahlers femte symfoni med ett adagietto som av många kallas världens ljuvligaste musik. Men även människans övriga känslobehov tillfredsställs – som lycka, vemod, vånda och extas – i denna närmast perfekta ingång till Mahlers musik.

Introduktion till konserten

Kostnadsfri introduktion i Stora salen en timme före konsertstart med musiker ur Symfonikerna.

Program


Paus 25 min


Medverkande




Frågor? Hör av dig till biljettkontoret
Läs mer i konsertmagasinet

Nr 4 2018-2019 7 frågor

Isabelle Faust gillar potatismos, tryffel och muséer

Nr 4 2018-2019 Året var 1923

Göteborgs storartade jubileumsutställning 1923

Man spelar på en cello i ett rött rum där tyg fladdrar runt honom

Tonsätt ditt liv!

Välj ett abonnemang i Göteborgs Konserthus och få oförglömliga upplevelser, rabatterat biljettpris, plats på konserter som snabbt blir utsålda och egen stol i salongen. Konsertmagin får du på köpet.

Välj ditt abonnemang