Göteborgs Konserthus Side by Side 2018: Avslutningskonsert

Evenemanget har ägt rum. En mäktig klassisk konsert sätter punkt för årets läger då de äldsta deltagarna - framtidens stjärnor - spelar sida vid sida med Symfonikerna och Vokalensemblen.

Speltid ca: 1 t 30 min inkl paus Scen: Stora salen
150 kr Barn 50 kr

Evenemanget har ägt rum

En mäktig klassisk konsert sätter punkt för årets upplaga av Side by Side-lägret. Här spelar musiklägrets äldsta deltagare – framtidens stjärnor – sida vid sida med Symfonikerna och Vokalensemblen.
Tyvärr har Santtu-Matias Rouvali drabbats av maginfluensa och tvingats lämna återbud. Han ersätts av Erkki Lasonpalo som vi hälsar varmt välkommen att leda denna konsert!

På programmet står musik av underbara kompositörer som Stenhammar, Händel, Larsson och  Dvorák. Innan paus är det Marie Rosenmir som dirigerar och efter paus Erkki Lasonpalo.

Side by Side by El Sistema är ett internationellt sommarläger där barn och unga möts för att spela och sjunga tillsammans. Göteborgs Symfoniker är sedan 2016 huvudarrangör för det internationella orkester- och körlägret Side by Side by El Sistema Sweden. Som ett flaggskepp för Sveriges Nationalorkesters gedigna barn- och ungdomsverksamhet tar lägret plats som en viktig mötesplats för barn och unga!

#sidebysidebyelsistema

Program

Ippolitov-Ivanov Procession of the Sardar 4 min

Stenhammar Mellanspel ur kantaten Sången 5 min

Händel La Rejouissance ur Music for the Royal Fireworks 3 min

Larsson Förspel till Förklädd gud 4 min

Larsson Vem spelar på en pipa ur Förklädd gud 3 min

Paus 25 min

Kabalevskij Uvertyr till Colas Breugnon 5 min

Elgar Nimrod ur Enigmavariationerna 4 min

Mayer Symfoni nr 5 Finale: Allegro Vivace 7 min

Dvorák Symfoni nr 9 "Från nya världen" 12 min

Medverkande

Göteborgs Symfoniker har kallats "En av världens mest formidabla orkestrar" av The Guardian och har turnerat i USA, Europa, Japan och Fjärran östern samt gästspelat i de viktigaste konserthusen och på de stora festivalerna runt om i världen. Sedan 2013 är den respekterade och efterfrågade amerikanen Kent Nagano förste gästdirigent för Göteborgs Symfoniker. Han ledde Symfonikerna på framgångsrika turnéer till Kina och Tyskland 2015. Göteborgs Symfoniker driver också en omfattande verksamhet för barn, inklusive det årliga musiklägret Side by Side by El Sistema, samt erbjuder digitala livekonserter på gsoplay.se. Dessa konserter kan också ses på mobiler och surfplattor via egna appar. Hösten 2017 inträder finske Santtu-Matias Rouvali som orkesterns chefdirigent. Göteborgs Symfoniker är en del av Västra Götalandsregionen och ger varje år 100-talet konserter i Göteborgs Konserthus som är berömt för sin fina akustik. Orkestern bildades 1905 och består idag av 109 musiker. Wilhelm Stenhammar, landets store tonsättare under 1900-talets början, var orkesterns chefdirigent 1907-1922. Han gav tidigt orkestern en stark nordisk profil och bjöd in kollegerna Carl Nielsen och Jean Sibelius till Göteborgs Symfoniker. Efter Stenhammar kom viktiga chefdirigenter som Tor Mann, Sergiu Comissiona, Sixten Ehrling och Charles Dutoit. Under dirigenten Neeme Järvis ledning 1982-2004 gjorde Symfonikerna en rad internationella turnéer samt ett 100-tal skivinspelningar och etablerade sig bland Europas främsta orkestrar. Detta ledde till att Göteborgs Symfoniker 1997 utsågs till Sveriges Nationalorkester. Under fem år som orkesterns chefdirigent 2007-2012 framträdde Gustavo Dudamel med Göteborgs Symfoniker bland annat vid BBC Proms och i Musikverein i Wien. Långvariga samarbeten med skivbolagen Deutsche Grammophon och svenska BIS har resulterat i fler än hundra skivor. Under senare tid har Göteborgs Symfoniker gjort ett flertal inspelningar för Chandos, senast en cykel med Kurt Atterbergs samlade symfonier med Neeme Järvi som dirigent.

Erkki Lasonpalo dirigent

Marie Rosenmir dirigent

Nybildade Göteborgs Symfonikers Vokalensemble består av tolv skickliga, hängivna och yrkesverksamma sångare som kommer att utgöra en aktiv kärna i Göteborgs Symfoniska Kör med ambitionen att utforska körsångens konstnärliga möjligheter. Förutom verksamheten med Göteborgs Symfoniska Kör som ger ett flertal konserter med Göteborgs Symfoniker varje säsong framträder ensemblen också på egen hand med varierade program som visar dess bredd och mångsidighet.

Deltagare från musiklägret Side by Side

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret