Stäng
Meny
fre
20
Apr
Kl 09.00
Flera datum

Skolkonsert: De gåtfulla vännerna

Symfonikerna spelar en serie stycken om Elgars nära och kära och en festlig bulldog samtidigt som illustratören Grégoire Pont tecknar live på filmduk. För mellanstadiet.

Skolkonsert: De gåtfulla vännerna

Symfonikerna spelar en serie stycken om Elgars nära och kära och en festlig bulldog samtidigt som illustratören Grégoire Pont tecknar live på filmduk. För mellanstadiet.

Edward Elgars Enigmavariationer är en serie stycken om Elgars nära och kära och en festlig bulldog. Vi spelar dem samtidigt som den franske illustratören Grégoire Pont tecknar live på filmduk.

Med Ponts eleganta penna och Göteborgs Symfonikers färggranna instrument ser vi fram emot en upplevelse för både små och stora ögon och öron.

För mellanstadiet.

Konserten spelas även som familjekonsert.

Program


Elgar Enigmavariationerna


Medverkande


Göteborgs Symfoniker

Göteborgs Symfoniker har kallats "En av världens mest formidabla orkestrar" av The Guardian och har turnerat i USA, Europa, Japan och Fjärran östern samt gästspelat i de viktigaste konserthusen och på de stora festivalerna runt om i världen. Sedan 2013 är den respekterade och efterfrågade amerikanen Kent Nagano förste gästdirigent för Göteborgs Symfoniker. Han ledde Symfonikerna på framgångsrika turnéer till Kina och Tyskland 2015. Göteborgs Symfoniker driver också en omfattande verksamhet för barn, inklusive det årliga musiklägret Side by Side by El Sistema, samt erbjuder digitala livekonserter på gsoplay.se. Dessa konserter kan också ses på mobiler och surfplattor via egna appar. Hösten 2017 inträder finske Santtu-Matias Rouvali som orkesterns chefdirigent. Göteborgs Symfoniker är en del av Västra Götalandsregionen och ger varje år 100-talet konserter i Göteborgs Konserthus som är berömt för sin fina akustik. Orkestern bildades 1905 och består idag av 109 musiker. Wilhelm Stenhammar, landets store tonsättare under 1900-talets början, var orkesterns chefdirigent 1907-1922. Han gav tidigt orkestern en stark nordisk profil och bjöd in kollegerna Carl Nielsen och Jean Sibelius till Göteborgs Symfoniker. Efter Stenhammar kom viktiga chefdirigenter som Tor Mann, Sergiu Comissiona, Sixten Ehrling och Charles Dutoit. Under dirigenten Neeme Järvis ledning 1982-2004 gjorde Symfonikerna en rad internationella turnéer samt ett 100-tal skivinspelningar och etablerade sig bland Europas främsta orkestrar. Detta ledde till att Göteborgs Symfoniker 1997 utsågs till Sveriges Nationalorkester. Under fem år som orkesterns chefdirigent 2007-2012 framträdde Gustavo Dudamel med Göteborgs Symfoniker bland annat vid BBC Proms och i Musikverein i Wien. Långvariga samarbeten med skivbolagen Deutsche Grammophon och svenska BIS har resulterat i fler än hundra skivor. Under senare tid har Göteborgs Symfoniker gjort ett flertal inspelningar för Chandos, senast en cykel med Kurt Atterbergs samlade symfonier med Neeme Järvi som dirigent.


Grégoire Pont Solist

Franske Grégoire Pont föddes i Paris 1969. Med sin stora konstnärliga begåvning började han redan vid åtta års ålder på Animation Workshop i Paris där han utbildades i Norman McLarens dynamiska animationsteknik. Han tog 1992 examen vid Met de Pennighens skola för grafisk konst (ESAG) och regisserade kort därefter sin första animerade film Le concert du chat ("Kattens konsert") med abstrakta teckningar målade på glas eller direkt på filmremsan. Denna tvåminutersfilm avbildade figurer som dansade till ljuden av instrument från en orkesterrepetition och spelades in med Orchestre de Paris i Salle Pleyel i Paris. Som en stor älskare av klassisk musik, särskilt tonsättare från början av 1900-talet som Debussy, Koechlin, Poulenc och Richard Strauss, har Pont alltid drivits av en stark kärlek att med animationens hjälp göra den klassiska musiken tillgänglig för barn. Han har nått stora framgångar med animerade framföranden av Prokofjevs Peter och vargen. Grégoire Pont tecknar medan orkestern spelar, där publiken ser hur linjer dras och teckningar ritas synkront med musiken. Under tre säsonger arbetade Grégoire Pont med den franske dirigenten François-Xavier Roth - som även gästat Göteborgs Symfoniker - och hans nydanande orkester Les siècles på Presto! för fransk television. Den serien med korta musikavsnitt lanserade populära klassiska musikstycken hos publiken via animation och video och sågs av över tre miljoner tittare varje vecka.


Nyhetsbrev

Anmäl dig som prenumerant på nyhetsbreven så får du information och erbjudanden från Göteborgs Konserthus direkt i din mailbox en till två gånger per månad.

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev

Nyhetsbrev från GSOplay

Anmäl dig som prenumerant på nyhetsbrevet så får du information från GSOplay.

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev

Prenumerera på skolutskick

Fyll i formuläret så håller vi dig uppdaterad om vilka skolkonserter vi spelar i Göteborgs Konserthus.

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev