Stäng
Meny
lör
18
Feb
Kl 15.00

Sportlovsorkesterns finalkonsert

Avslutningsfyrverkeri med de unga musiker som ägnat lovet åt orkesterspel!

Sportlovsorkesterns finalkonsert

Avslutningsfyrverkeri med de unga musiker som ägnat lovet åt orkesterspel!

Evenemanget är inte längre aktuellt

Sportlovsorkestern bildas vecka 7 varje år och består av ungdomar i åldrarna 14-19 år.

Finalen på veckan är en helt egen konsert i Stora salen i Göteborgs Konserthus. Musiker ur Göteborgs Symfoniker coachar de unga musikerna under repetitionerna tillsammans med dirigenten Thord Svedlund. För många är Sportlovsorkestern den första erfarenheten av att spela i symfoniorkester. Många väljer sedan att återkomma år efter år.

#sportlovsorkestern

170218-Sportlovsork

Vara med i orkestern

Unga musiker i åldern 14-19 år som spelar stråk, blås och slagverk är välkomna till en rolig och utmanande vecka i Göteborgs Konserthus! Sista anmälningsdag 6 februari.

Fri entré för abonnenter

Boka din plats i biljettkontoret, tel 031-726 53 00.

Program


Wagner Förspel till Mästersångarna i Nürnberg
10 min

RICHARD WAGNER (1813-1883) FÖRSPEL TILL MÄSTERSÅNGARNA I NÜRNBERG Mästersångarna i Nürnberg står ganska ensam bland Wagners alla operor. Den är för all del lika lång - ja, faktiskt bland de allra längsta - och den kräver minst lika stora resurser såväl av orkester som av sångare. Som vanligt svarade han också själv för librettot. Men den behandlar inte mytiska ämnen utan är mer jordnära och har till och med många lustiga poänger. Detta är nämligen Wagners enda komiska opera och den tog honom 23 år att fullborda. 1845 påbörjade han skisserna till Mästersångarna i Nürnberg men först 1861 hade han texten färdig, och året därpå började han skriva uvertyren. Inte förrän 1868 var hela operan fullbordad. Premiären ägde rum den 21 juni i München. Vi behöver här inte gå in på hela intrigen. Den är fylld av 1500-talets riddarpoesi och trubadursång men också av skråväsendets virrvarr av regler och förordningar - vilka även gällde för sångare! Wagner komponerade förspelet i mars 1862. Musiken speglar operans huvudroller och de melodier mästersångarna förknippas med, med en flerstämmig mittdel. Förspelet avslutas med samma ståtliga teman som inlett den, men nu med än mer prakt och glans. STIG JACOBSSON


Grieg Åses död ur Peer Gynt
7 min


Grieg I bergakungens sal ur Peer Gynt
3 min


Grieg Peer Gynts hemfärd
3 min


Bizet Carmen-svit nr 1
10 min


Strauss Radetzkymarsch
3 min


Medverkande


Sportlovsorkestern


Thord Svedlund Dirigent


Nyhetsbrev

Anmäl dig som prenumerant på nyhetsbreven så får du information och erbjudanden från Göteborgs Konserthus direkt i din mailbox en till två gånger per månad.

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev

Nyhetsbrev från GSOplay

Anmäl dig som prenumerant på nyhetsbrevet så får du information från GSOplay.

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev

Prenumerera på skolutskick

Fyll i formuläret så håller vi dig uppdaterad om vilka skolkonserter vi spelar i Göteborgs Konserthus.

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev