Stäng
Meny
lör
30
apr
Kl 15.00

University of Gothenburg Symphony Orchestra

En omväxlande kväll med musik från 1800-talet till våra dagar, dirigent Henrik Schaefer.

University of Gothenburg Symphony Orchestra

En omväxlande kväll med musik från 1800-talet till våra dagar, dirigent Henrik Schaefer.

Efter lång tid ett efterlängtat gästspel av University of Gothenburg Symphony Orchestra med sin dirigent Henrik Schaefer. Andrea Tarrodis orkesterverk Ascent, ”Uppstigning”, är en rörelse upp ur oceanens vattengrav, från de låga tonerna till de högre och från naturens element till stadens brus. Musik som slutligen ”sakta stiger över trädkronorna, högre och högre, ut i den yttre rymdens stillhet” (Andrea Tarrodi)

Danske Launy Grøndahl (1886-1960) var i över 30 år dirigent för radioorkestern i Köpenhamn. Han skrev också en hel del musik, bland annat den internationellt framgångsrika trombonkonserten från 1924 som tillkom vid en vistelse i Italien. Här möter vi ett melodiöst, eftertänksamt och romantiskt verk med walking bass och blå toner från Gershwin.

Med Symphonie fantastique från 1830 chockade Berlioz omvärlden. Han sprängde symfonins ramar, uppfann med sin geniala och nyskapande orkestrering helt nya klanger och skrämde byxorna av publiken. Även så sent som 1908, när Wilhelm Stenhammar dirigerade symfonin för första gången i Göteborg, var mottagandet likartat: ”…detta underliga och bisarra alster af den geniala fantasi och det vulkaniskt sjudande temperament, som här fråssar i sinnliga tonmålningar, men som i all sin intensiva dyrkan af tonernas uttryckskraft röjer en förunderlig brist på uppfattning af musikens djupare väsen.” (Handelstidningen) En revolutionär som inte bara hotade rådande andliga värden, utan vad värre var, den goda smaken.

University of Gothenburg Symphony Orchestra

Högskolan för scen och musik vid Göteborgs Universitet erbjuder en orkesterutbildning på masternivå. De studenter som antas till programmet bildar en egen orkester – University of Gothenburg Symphony Orchestra. Denna orkester bildar grundvalen för utbildningen med studenter från hela världen. Utbildningen ges i samarbete med Göteborgs Symfoniker, GöteborgsOperan och operautbildningen vid Högskolan för scen och musik för att erbjuda basrepertoaren för varje professionell orkestermusiker.

Program


Tarrodi Ascent - Concerto for orchestra
15 min


Grøndahl Trombonkonsert
14 min


Paus
25 min


Berlioz Symphonie fantastique
49 min


Medverkande


University of Gothenburg Symphony Orchestra


Henrik Schaefer Dirigent


Jörgen Simarud Stabell trombon


Nyhetsbrev från GSOplay

Anmäl dig som prenumerant på nyhetsbrevet så får du information från GSOplay.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Prenumerera på skolutskick

Fyll i formuläret så håller vi dig uppdaterad om vilka skolkonserter vi spelar i Göteborgs Konserthus.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!