Stäng
Meny
ons
30
sep
Kl 18.00

Planeterna med Vägus

Västra Götalands Ungdomssymfoniker, Simon Phipps dirigent

Planeterna med Vägus

Västra Götalands Ungdomssymfoniker, Simon Phipps dirigent

Förbered er på en hisnande färd i rymden och tiden när Västra Götalands Ungdomssymfoniker med dirigenten Simon Phipps framför Gustav Holsts magnifika orkestersvit Planeterna, ett av musikens mest slagkraftiga orkesterverk.

Det komponerades 1914-1916 mitt under brinnande världskrig och blev redan efter uruppförandet en stor succé, först i England och sedan över hela världen. Gustav Holst hörde till den generation som i början av 1900-talet förnyade den engelska musiken tillsammans med tonsättare som Ralph Vaughan Williams och Arnold Bax. Planeterna är tveklöst hans mest kända och mångsidiga verk, det spänner från furiös krigsmusik till engelsk idyll och utomvärldslig mysticism.

Svitens sju satser är inspirerade inte bara av himlavalvets planeter utan också dess astrologiska källor: krigsbringaren Mars, fredsbringaren Venus, den bevingade budbäraren Merkurius, glädjebringaren Jupiter, bringaren av ålderdom Saturnus, trollkarlen Uranus och mystikern Neptunus – samtliga gudar från den romerska mytologin.

Det avslutande stycket Neptunus har sedan sin tillblivelse suggererat lyssnarna med sin tidlöshet och sina stratosfäriska klanger som efter hand klingar ut och försvinner i oändlighetens stjärnbeströdda mörker.

Så slut ögonen och följ med på din alldeles egen, inre rymdresa.

Var med i Vägus

Berömda stycken eller storslagna symfonier – i händerna på Vägus framförs allt med den omisskännliga lust och energi som blivit deras speciella kännetecken. Och symfoniorkestern förnyas ständigt, bara dirigenten Simon Phipps har varit med sedan starten 2000. Musikerna är mellan 14 och 20 år, och för många blir Vägus ett minne för livet. Var med och spela du också!

Varje vår- och hösttermin samlas orkestern under ett par helger för intensiva repetitioner. Dagarna fylls av spelglädje och gemenskap tillsammans med instruktörer från Göteborgs Symfoniker och GöteborgsOperan. Varje termin åker Vägus på turné och ger konserter för både vuxna och barn.

Program


Holst Planeterna
52 min


Medverkande


Västra Götalands Ungdomssymfoniker

Musikerna i Västra Götalands Ungdomssymfoniker behärskar konsten att spela klassiskt på ett sätt som inte lämnar någon utanför. Orkestern gjorde förra säsongen sin turné Beethoven på utflykt som också inkluderade ett gästspel i Göteborgs Konserthus. Berömda stycken eller storslagna symfonier - allt framförs med den omisskännliga lusten och energin som blivit Vägus speciella kännetecken. Orkestern förnyas ständigt, bara dirigenten Simon Phipps har varit med sedan starten 2000, med unga musiker mellan 14 och 20 år.


Simon Phipps Dirigent


Nyhetsbrev från GSOplay

Anmäl dig som prenumerant på nyhetsbrevet så får du information från GSOplay.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Prenumerera på skolutskick

Fyll i formuläret så håller vi dig uppdaterad om vilka skolkonserter vi spelar i Göteborgs Konserthus.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!