Stäng
Meny
mån
17
maj
Kl 19.00

Bruckner med Vägus

Västra Götalands Ungdomssymfoniker, Simon Phipps dirigent

Bruckner med Vägus

Västra Götalands Ungdomssymfoniker, Simon Phipps dirigent

Västra Götalands Ungdomssymfoniker spelar Bruckners fjärde symfoni, ”Den romantiska”, som i sin storslagenhet kan övertyga till och med den mest skeptiske: det är bara att sjunka in i det härliga flödet och ge sig hän. Men först en oemotståndlig fanfar!

Amerikansk-svenske Daniel Nelson (f 1965) har spelats tidigare av Göteborgs Symfoniker – det febrila orkesterstycket Steampunk Blizzard väckte uppmärksamhet både i Göteborg och på turné i Stockholm, Salzburg och Berlin. Här är ”Hjärtats fanfar” som på drygt tre minuter sprudlar av rytmer och fängslande motiv i Leonard Bernsteins efterföljd.

Sugen på mäktig musik? Då är det få som slår österrikaren Anton Bruckner (1824-1896) – musik som svävar ut i evigheten utan gränser och slut. Fjärde symfonin kallas ”Den romantiska” men det handlar mer om känslor i allmänhet än kärlek mellan två. Han var ett barn av sin tid. Och hur älskade han inte att använda orkestern för de mildaste passager, de väldigaste kulminationer och de längsta melodier. Våga kliva på tåget som på en timme för dig mellan alla musikaliska stämningar man kan tänka sig.

Berömda stycken eller storslagna symfonier – i händerna på Vägus framförs alltid med den omisskännliga lust och energi som blivit deras speciella kännetecken. Och symfoniorkestern förnyas ständigt, bara dirigenten Simon Phipps har varit med sedan starten 2000. Musikerna är mellan 14 och 20 år, och för många blir Vägus ett minne för livet. Var med och spela du också!

Varje vår- och hösttermin samlas orkestern under ett par helger för intensiva repetitioner. Dagarna fylls av spelglädje och gemenskap tillsammans med instruktörer från Göteborgs Symfoniker och GöteborgsOperan. Varje termin åker Vägus på turné och ger konserter för både vuxna och barn.

Program


Nelson Cardiac Fanfare
4 min


Bruckner Symfoni nr 4 "Den romantiska"
1 t 4 min

ANTON BRUCKNER (1824-1896) SYMFONI NR 4 ESS-DUR Bewegt, nicht zu schnell Andante quasi allegretto Scherzo: Bewegt Finale: Bewegt, doch nicht zu schnell 64 min Liksom så många av Bruckners symfonier har även den fjärde en brokig bakgrund. Den första versionen fullbordades 1874 men kom aldrig att uppföras under Bruckners livstid. 1876 gjorde han flera förändringar samt skrev ett nytt scherzo med trio. 1880 ersatte han finalen med en ny version. Det var i denna form symfonin fick sitt uruppförande av Hans Richter och Wienfilharmonikerna den 20 februari 1881. Ytterligare revisioner skedde under 1880-talet. Kvällens version av symfonin (1878/1880) i Nowaks utgåva från 1953 - som också innehåller ändringar från 1886 - hör till de mest spelade, även om intresset för den första versionen ökat efter den tidstrogna rörelsens intresse för och allmänna sökande efter skapande konstnärers "originalintentioner". Tidigare förklarades ofta Bruckners många varianter av symfonierna som ett tecken på bristande självförtroende och ett alltför lättpåverkat sinnelag men under senare år har forskningen snarare valt att betrakta de olika versionerna som alternativa "valmöjligheter" - exempel på hur olika tematiska lösningar kan verkställas. För Bruckner var det musikaliska materialet ständigt formbart och öppet för nya tolkningar och uttryck. Bruckner hade haft några tunga år sedan han lämnat Linz för Wien 1868 och hans lärartjänst vid konservatoriet erbjöd en lön av det magra slaget. Samtidigt hade han utan egen förskyllan blivit ett slagträ i den ideologiska fejden mellan Brahms- och Wagneranhängare, underblåst av kritikern Eduard Hanslick som snart blev hans motståndare. Den lantlige Bruckner, utan social kompetens och med enorm auktoritetsrespekt, nådde inga större framgångar i Wiens musikliv. Han hade inte råd att kopiera stämmorna till sin fjärde symfoni och hade det ett tag så dåligt ställt att han befarade fängelsestraff för obetalda skulder. Men med tiden ljusnade det och fjärde symfonin spelade sin roll i det hela. Mottagandet blev blandat vid uruppförandet med Wienfilharmonikerna och deras chef Hans Richter den 20 februari 1881 men tre år senare fick den 60-årige Bruckner sitt stora publikgenombrott när Arthur Nikisch med stor framgång dirigerade symfonin i Leipzig. Undertiteln "Den romantiska" då? Jo, den kom från Bruckners egen penna men var snarast en marknadsmässig anpassning till tidens populära programmusik med Liszts tondikter i täten (Mahler gjorde en liknande manöver med sin första symfoni som ursprungligen kallades Titan). Bruckner gav några kortare beskrivningar om riddare, stordåd och skogssus men de tillkom långt efter symfonin komponerats och tycks inte ha haft någon bäring på den musikaliska utformningen - den fjärde symfonin skapade sin helt egen värld. STEFAN NÄVERMYR


Medverkande


Västra Götalands Ungdomssymfoniker


Simon Phipps Dirigent


Nyhetsbrev från GSOplay

Anmäl dig som prenumerant på nyhetsbrevet så får du information från GSOplay.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Prenumerera på skolutskick

Fyll i formuläret så håller vi dig uppdaterad om vilka skolkonserter vi spelar i Göteborgs Konserthus.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!