Stäng
Meny
ons
29
jan
Kl 19.30

Västra Götalands Ungdomssymfoniker

Var med och fira Vägus 20 år!

Västra Götalands Ungdomssymfoniker

Var med och fira Vägus 20 år!

Vägus firar 20 år med att bjuda in gäster från förr i ett möte med Brahms Dubbelkonsert med en sprakande avslutning i form av Richard Strauss Till Eulenspiegel!

Före paus står ”Sjostakovitj och Stalin” på programmet – musik i terrortiden där de medverkande berättar om Dimitrij Sjostakovitj och hans kamp att överleva både som konstnär och människa under Stalins terror.

– Frågan är hur en konstnär ska förhålla sig till makten, i en diktatur. Om man skriver fel musik kan man bli skjuten, men om man skriver enligt politiska direktiv kan man inte kalla sig konstnär längre. Sjostakovitj fick kämpa med detta dilemma hela sitt liv, en kamp som gav oss musik som är drabbande och dramatisk, melodiös och mänsklig, utan att tappa sin egen identitet, säger Simon Phipps, dirigent för Vägus.

Västra Götalands Ungdomssymfoniker

De formidabla musikerna i Västra Götalands Ungdomssymfoniker behärskar konsten att spela klassiskt på ett sätt som inte lämnar någon utanför. Berömda stycken eller storslagna symfonier – allt framförs med den omisskännliga lusten och energin som blivit Vägus speciella kännetecken.

Ungdomarna i orkestern är mellan 14 och 20 år och kommer från hela Västra Götalandsregionen. Orkestern är ingen vanlig symfoniorkester, utan med hjälp av regissör Charlotta Sairio levandegör medlemmarna också historien genom korta teaterscener, varvade med musik.

 

Program


Sjostakovitj och Stalin - Musik i terrortiden
55 min


Paus
25 min


Brahms Dubbelkonsert
35 min


R Strauss Till Eulenspiegel
15 min


Medverkande


Västra Götalands Ungdomssymfoniker

Musikerna i Västra Götalands Ungdomssymfoniker behärskar konsten att spela klassiskt på ett sätt som inte lämnar någon utanför. Orkestern gjorde förra säsongen sin turné Beethoven på utflykt som också inkluderade ett gästspel i Göteborgs Konserthus. Berömda stycken eller storslagna symfonier - allt framförs med den omisskännliga lusten och energin som blivit Vägus speciella kännetecken. Orkestern förnyas ständigt, bara dirigenten Simon Phipps har varit med sedan starten 2000, med unga musiker mellan 14 och 20 år.


Simon Phipps Dirigent


Carl Wallin violin


Kristian Chojecki cello


Nyhetsbrev från GSOplay

Anmäl dig som prenumerant på nyhetsbrevet så får du information från GSOplay.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Prenumerera på skolutskick

Fyll i formuläret så håller vi dig uppdaterad om vilka skolkonserter vi spelar i Göteborgs Konserthus.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!