Göteborgs Konserthus Verdis Requiem med Göteborgs Konsertkör

Evenemanget har ägt rum. Dödsmässa av operans mästare

Scen: Stora salen Arrangör: Föreningen Göteborgs Konsertkör
320 kr

Evenemanget har ägt rum

Italienaren Giuseppe Verdi är känd för sina många dramatiska operor. Men han komponerade även ett flertal praktfulla religiösa verk.
1800-talet var en orolig tid i Europa, många småriken slogs om makten och förenades i större stater. Så även Italien. Verdi växte upp i norr, i Lombardiet – ett av de områden som under hans livstid anslöts till nationalstaten Italien. Ett mål han hade med sin musik var att ge italiensk opera ett eget nationalistiskt uttryck.
Samtida med Verdi var en annan nationalist, skalden Alessandro Manzoni. Verdis Requiem tillkom som en hyllning av denne Manzoni och uruppfördes första årsdagen för skaldens död, den 22 maj 1874 i San Marco-kyrkan i Milano.
Ett requiem är en katolsk mässa med bön för de avlidna. Men Verdi framför inte bara liturgin utan kryddar sin mässa med mycket av den känsla och dramatik som präglar hans operor, vilket gjorde även denna skapelse oerhört populär världen över.
Vid våra två konserter medverkar fyra strålande solister, 200 körsångare och full symfoniorkester i en av landets bästa konsertsalar, vilket borgar för en extraordinär musikupplevelse. Ett måste för varje Verdi-älskare!

Solister:

Paulina Pfeiffer (sopran) examinerad vid Operahögskolan i Stockholm, har därefter haft stor framgång i oliak roller vid ett flertal operascener i Sverige och Europa. Var t ex sopransolist i Verdis Requiem i Åbo 2016 och Thomas Hewitt Jones Panathenaia på British Museum i London.

Maria Forsström (mezzosopran) debuterade som Dorabella i Così fan tutte i Perm, Ryssland 2011. Därefter flera stora roller vid operascener i Europa och Japan. Sjöng t ex Lady Macbeth med Göteborgs Konsertkör våren 2015. Är även utbildad dirigent, kyrkomusiker och pianist.

Markus Pettersson (tenor) examinerad vid Operahögskolan i Stockholm. Fick Jussi Björling-sällskapets utmärkelse 2015. Har redan en rad operaroller i sitt CV och är ofta anlitad konsertsolist i Mozart´s Requiem, Haydn´s Skapelsen och andra stora verk. Bl a med Göteborgs Konsertkör i Macbeth, Le Villi och Cavalleria Rusticana i Göteborgs Konserthus.

Anders Lorentzson (bas), välbekant solist vid Kungliga Operan i Stockholm och GöteborgsOperan. Hösten 2015 var han anställd på Metropolitan i New York för rollerna Sarastro i Trollflöjten och Pogner i Mästersångarna i Nürnberg. Senare roller i Göteborg var Mr Flint i Billy Budd och Blåskägg i Riddar Blåskäggs borg.

Dirigent Simon Phipps
Symfoniorkester
Göteborgs Konsertkör

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret
Kontrabasisten Jenny Rydeberg spelar på sitt instrument i ett rött sammetsrum

Ge ditt liv konsertmagi!

Ett abonnemang i Göteborgs Konserthus ger dig oförglömliga upplevelser och rabatterat biljettpris. Dessutom många andra att dela upplevelserna med.

Abonnemang 2023-2024