Stäng
Meny
sön
19
Nov
Kl 15.00

Verdis Requiem med Göteborgs Konsertkör

Dödsmässa av operans mästare

Verdis Requiem med Göteborgs Konsertkör

Dödsmässa av operans mästare

Evenemanget är inte längre aktuellt

Italienaren Giuseppe Verdi är känd för sina många dramatiska operor. Men han komponerade även ett flertal praktfulla religiösa verk.
1800-talet var en orolig tid i Europa, många småriken slogs om makten och förenades i större stater. Så även Italien. Verdi växte upp i norr, i Lombardiet – ett av de områden som under hans livstid anslöts till nationalstaten Italien. Ett mål han hade med sin musik var att ge italiensk opera ett eget nationalistiskt uttryck.
Samtida med Verdi var en annan nationalist, skalden Alessandro Manzoni. Verdis Requiem tillkom som en hyllning av denne Manzoni och uruppfördes första årsdagen för skaldens död, den 22 maj 1874 i San Marco-kyrkan i Milano.
Ett requiem är en katolsk mässa med bön för de avlidna. Men Verdi framför inte bara liturgin utan kryddar sin mässa med mycket av den känsla och dramatik som präglar hans operor, vilket gjorde även denna skapelse oerhört populär världen över.
Vid våra två konserter medverkar fyra strålande solister, 200 körsångare och full symfoniorkester i en av landets bästa konsertsalar, vilket borgar för en extraordinär musikupplevelse. Ett måste för varje Verdi-älskare!

Solister:

Paulina Pfeiffer (sopran) examinerad vid Operahögskolan i Stockholm, har därefter haft stor framgång i oliak roller vid ett flertal operascener i Sverige och Europa. Var t ex sopransolist i Verdis Requiem i Åbo 2016 och Thomas Hewitt Jones Panathenaia på British Museum i London.

Maria Forsström (mezzosopran) debuterade som Dorabella i Così fan tutte i Perm, Ryssland 2011. Därefter flera stora roller vid operascener i Europa och Japan. Sjöng t ex Lady Macbeth med Göteborgs Konsertkör våren 2015. Är även utbildad dirigent, kyrkomusiker och pianist.

Markus Pettersson (tenor) examinerad vid Operahögskolan i Stockholm. Fick Jussi Björling-sällskapets utmärkelse 2015. Har redan en rad operaroller i sitt CV och är ofta anlitad konsertsolist i Mozart´s Requiem, Haydn´s Skapelsen och andra stora verk. Bl a med Göteborgs Konsertkör i Macbeth, Le Villi och Cavalleria Rusticana i Göteborgs Konserthus.

Anders Lorentzson (bas), välbekant solist vid Kungliga Operan i Stockholm och GöteborgsOperan. Hösten 2015 var han anställd på Metropolitan i New York för rollerna Sarastro i Trollflöjten och Pogner i Mästersångarna i Nürnberg. Senare roller i Göteborg var Mr Flint i Billy Budd och Blåskägg i Riddar Blåskäggs borg.

Dirigent Simon Phipps
Symfoniorkester
Göteborgs Konsertkör

Nyhetsbrev från GSOplay

Anmäl dig som prenumerant på nyhetsbrevet så får du information från GSOplay.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Prenumerera på skolutskick

Fyll i formuläret så håller vi dig uppdaterad om vilka skolkonserter vi spelar i Göteborgs Konserthus.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!