Stäng
Meny
sön
10
maj
Kl 18.00

På begäran: Vikingur Ólafsson

Víkingur Ólafsson piano

På begäran: Vikingur Ólafsson

Víkingur Ólafsson piano

En av klaverlitteraturens största tonsättare Debussy ingår i denna konsert, men också musik som skrevs innan det moderna pianot fanns.

Att tolka barocktonsättaren Rameau sida vid sida med de två hundra år yngre Debussy och Boulanger är en utmaning som vi ser fram emot att höra med särskild glädje eftersom det är Vikingur Ólafsson som utför den. Hans tolkningar av Bach som kom ut på Deutsche Grammophon 2018 fick recensenter att jämföra honom med Glenn Gould. Även musiken från denna konsert ingår i en planerad inspelning för Deutsche Grammophon som kommer att heta Pour le Piano.

Med Mussorgskijs Tavlor på en Utställning, kommer den här konserten att visa den världsberömde pianistens hela register från pianissimo till vulkanutbrott.

Program


Rameau Svit i e-moll
17 min


Debussy Danse (L. 69) "Tarantelle styrienne"
5 min


Debussy The Snow is Dancing ur Children's Corner
3 min


Debussy Ondine
4 min


Rameau Svit D-dur
17 min


Debussy Pour le piano
13 min


Paus
25 min


N Boulanger Tre pianostycken
4 min


Musorgskij Tavlor på en utställning


Medverkande


Víkingur Ólafsson piano

Isländske Víkingur Ólafsson har kallats "Islands nya pianostjärna" (London Times) och "Som född att spela piano" (New York Sun). Han har vunnit alla de stora musikpriserna i hemlandet, bland dem utmärkelsen årets musiker (fyra gånger) och Isländska optimistpriset. Han besitter en sällsynt kombination av passionerad musikalitet, explosiv virtuositet och intellektuell nyfikenhet. Denna säsong innefattar framföranden av Haukur Tómassons nya pianokonsert med Elbfilharmonin i Hamburg och Los Angeles Philharmonic under ledning av Esa-Pekka Salonen, liksom konserter med Islands symfoniorkester och Yan Pascal Tortelier samt MDR-orkestern och Kristjan Järvi. Sedan 2016 är han konstnärlig ledare för Vinterfest i Dalarna och fortsätter i samma befattning för festivalen Reykjávik midsommarmusik som han grundade 2012. Som solopianist ger han konserter i Wiens konserthus och i Elbfilharmonin liksom i Leipzig och vid Istanbuls musikfestival. Víkingur Ólafsson har hittills uruppfört fyra pianokonserter och samarbetat med kompositörer som Philip Glass, Mark Simpson och Daníel Bjarnason. Flera artister inom olika områden har också samarbetat med Víkingur Ólafsson, till exempel den schweiziske konstnären Roman Signer, animatören Lillevan samt filmaren Yann Malka. Bland musiker han samarbetat med finns Martin Fröst, Sayaka Shoji, Pekka Kuusisto och Björk. Vid sidan av konsertscenen har Víkingur Ólafsson medverkat i produktionen av den isländska tv-serien Ostämt som sändes på Island 2013-2014. Han driver sedan 2009 också sitt eget skivbolag Dirrindí och har hittills givit ut tre skivor. De två kritikerrosade soloalbumen Debut och Chopin-Bach följdes av en cd/dvd av Schuberts Winterreise med bassångaren Kristinn Sigmundsson, en utgåva som utsågs till årets skiva på Island. 2015 spelade Víkingur Ólafsson in solostycken av Stravinsky för Deutsche Grammo-phons kompletta Stravinsky-utgåva och i januari kom en cd med etyder och pianostycken av Philip Glass.


Nyhetsbrev från GSOplay

Anmäl dig som prenumerant på nyhetsbrevet så får du information från GSOplay.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Prenumerera på skolutskick

Fyll i formuläret så håller vi dig uppdaterad om vilka skolkonserter vi spelar i Göteborgs Konserthus.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!