Stäng
Meny

Hallå där, Bodil Asketorp

Du tar över vår populära föreläsningsserie som får namnet Bodils bitar. Vad kan publiken förvänta sig med dig bakom rodret?
– Vi utgår såklart kring den musik som står på programmet i Göteborgs Konserthus. Älskar tonsättarberättelser, sanna eller falska. Från musikanekdoter till analyser. Musikhistoriens ”trösklar” eller övergångar, ”förbjudna” ackord, vad är ful musik – och när?

Kan du berätta lite om dig själv och din bakgrund?
– Musikvetare med fil kand från musik-vetenskapen i Lund. Föreläste i musikhistoria på Malmö musikhögskola och musikvetenskapen i Lund. Har doktorerat i åravis i Stockholm på medeltida troper*. Började på Sveriges Radio 1989. Har gjort många olika saker där, tablåredaktör, nattpratare, Dagens dikt-musikläggare, domare i Bit för bit, bisittare och programledare i Ring till musiken och Önskekonserten med mera. Föreläser mer än gärna om den klassiska musikhistorien men kan inget om pop eller rock.

Vad betyder musiken för dig?
– Mat och musik = måsten.

Favoritmusik?
– Svåra frågor. Senromantiken med Mahler som symfoniker och Wagner och Verdi som operatonsättare. Gregorianskt till Gesualdo när det gäller äldre musik.

Ditt starkaste konsertminne?
– Bachs Matteuspassion i Lunds domkyrka i slutet av 1960-talet. Birgit Nilsson som Tosca på Malmö stadsteater ungefär samtidigt.


*Speciell kyrkosång

Abonnemanget Bodils bitar innehåller sex föreläsningar för 1010 kr inklusive kaffe och smörgås.

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev

Välj vilka listor du vill prenumerera på:


Nyhetsbrev från GSOplay

Anmäl dig som prenumerant på nyhetsbrevet så får du information från GSOplay.

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev

Prenumerera på skolutskick

Fyll i formuläret så håller vi dig uppdaterad om vilka skolkonserter vi spelar i Göteborgs Konserthus.

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev