Från Podiet nr 2 2020-2021 Musiken i mitt liv: Sonya Dahlberg Langert

I Podiets artikelserie Musiken i mitt liv berättar de medverkande – allt från musiker till hängivna lyssnare och konsertbesökare – om musiken och dess betydelse i deras liv. Här möter vi 10-åriga abonnenten Sonya Dahlberg Langert.

Det är fredag eftermiddag och tioåriga Sonya Dahlberg Langert har just kommit hem från skolan. Hon är lite tveksam till en intervju. Men okej då.
Det ska handla om musiken i hennes liv.

En del av den musiken upplever hon på Konserthuset där hon och hennes mamma har haft ett familjeabonnemang. hon minns inte sitt första konsertbesök med det gör pappa:
– Du kommer ju ihåg alla låtar från filmer vi såg. Om det kommer Schubert på radion så känner du igen det. Du har sett Spader Madame av Hasse och Tage.
Men i dag, som tolvåring, minns hon inte musiken ur revyn och tv-filmen Spader Madame.
– Men har jag hört en låt innan, då känner jag igen den, säger hon.
Numera lyssnar hon mest på pop och sånt. Och Melodifestivallåtar. Inte så mycket klassisk musik, utom när hon är på Konserthuset.

Vad minns du från Konserthuset?
– Jag hade för mig att det var gröna stolar i rummet, men så var det inte, de är röda. Och så är det en orkester som kallas Göteborgs Symfoniker som sitter där framme och spelar. Sen sitter man där och lyssnar på det.
När hon blev lite äldre tyckte hon att några av familjeabonnemangskonserterna inte var något vidare. Det var för mycket spring och skrik på skådespelarna där framme vid scenen.
– För att det ska vara roligt för barn, men det var bara jobbigt.
Då bytte de till lördagsabonnemanget som var helt okej.

 

Klarinetten på pianot är inlånad, men pappa har spelat en del i sin dag. Trombonen är mammas och fiolen är Sonyas.
– Jag spelar fiol och jag har en ukulele och jag tycker om musik, men det är inte så att det är det största som finns i mitt liv. Det är mina vänner, skolan och familjen, och jag tycker om att rida och spela teater.

Om hon sätter på musik hemma, så använder hon Spotify-appen på sin telefon.
– Då kommer musik som jag lyssnade på senast. Det är musik, poddar och allt möjligt.
Första gången på Konserthuset var med skolan när hon var sex år och gick i förskoleklass. Familjeabonnemanget började hon med när hon var åtta eller nio.

Får du mersmak när du är där?
– Det är lite olika. Om jag är trött eller irriterad på nånting, då vill jag inte göra nåt, men de gånger jag har tyckt att det var bra och mysigt att vara där, så vill jag gå igen.
Vi pratar lite om framtiden, om musikupplevelser som hon ser fram emot. Det har med en av hennes stora favoriter att göra, Harry Potter. Hon har läst alla böckerna och sett alla filmerna om den föräldralöse, tanige, glasögonprydde internatskolpojken med magiska krafter.

Hon och mamma hade biljetter till Harry Potter och fången på Azkaban som skulle ha visats som högupplöst film på stor filmduk i Scandinavium nu i augusti, med livemusik på scen av Göteborgs Symfoniker.
Nu är den planerad till nästa höst i stället.
– Den vill jag se, säger Sonya.

Text och foto: Per Stern