Göteborgs Symfoniker
Tillgänglig till 21 maj 2023

Prokofjev: Romeo och Julia

I 400 år har Shakespeares verk utgjort en outsinlig inspirationskälla för tonsättare. Men frågan är väl om inte den odödliga kärleken mellan Romeo och Julia, släktkonflikten på liv och död och den slutliga tragedin för de unga älskande, är det drama som satt djupast musikaliska spår? Sergej Prokofjevs tonsättning av sagan hör till musikvärldens stora klassiker.

Som tonsättare drevs Prokofjev helt och hållet av sin konstnärliga vision. Efter den ryska revolutionen lämnade han landet och levde i exil i USA och Frankrike – inte av politiska orsaker utan för att få arbetsro. Prokofjev kritiserades ofta i hemlandet för sin ”västerländska stil” och fick samtidigt Stalinpriset flera gånger. Under alla dessa motsättningar återfinns en säregen stil och en konstnärlig drivkraft som når genom historien.

Den finske violinisten Pekka Kuusisto har beskrivits som ”unik i sitt slag” (Toronto Globe and Mail) och är känd för sin nyfikna och utforskande syn på repertoaren. Han har en särskild känsla för att dirigera ensembler från sin violin. Pekka Kuusisto är konstnärlig ledare för Norska kammarorkestern. Från och med säsongen 2023/24 blir han huvudgästdirigent och konstnärlig medledare för Helsingfors filharmoniska orkester. Han är konstnärlig partner hos Mahler Chamber Orchestra och hos San Francisco Symphony samt Artistic Best Friend hos Deutsche Kammerphilharmonie i Bremen.

Få nyhetsbrev från GSOplay

Håll dig uppdaterad om nya konserter på GSOplay.

Program

Prokofjev Ur Romeo och Julia

Medverkande

Göteborgs Symfoniker

Pekka Kuusisto dirigent