Stäng
Meny
En karismatisk ledartrio med tre helt olika konstnärer. Symfonikernas chefdirigent Santtu-Matias Rouvali har Barbara Hannigan och Christoph Eschenbach vid sin sida som orkesterns förste gästdirigenter med start säsongen 2019-2020.

Finske Santtu-Matias Rouvali inledde sin period som chefdirigent för Göteborgs Symfoniker säsongen 2017-2018. Han är tveklöst en av de mest begåvade dirigenterna i sin generation och samarbetet har inneburit en ny energi och en ny konstnärlig riktning för orkestern. Han är en stor auktoritet i arbetet han utfört tillsammans med Symfonikerna och har en karisma som publiken omedelbart lägger märke till.

Processen inför Santtu-Matias tillträde som chefdirigent var öppen och innebar att orkestern diskuterade och röstade fram sin toppkandidat. Resultatet var tydligt – Symfonikerna ville ha Santtu-Matias Rouvali. Men så klart fanns det fler inspirerande dirigenter orkestern gärna ville samarbeta med. Två av dem var Barbara Hannigan, en relativt ung sopran och superstar i färd att utveckla ett dirigentskap, och den rutinerade 78-åringen Christoph Eschenbach.

Barbara Hannigan var Artist in Residence hos Symfonikerna 2015-2016. Hennes namn kom upp efter att hon hade gjort en konsert med nutida musikensemblen Avanti i Finland. Efter det skulle hon dirigera Gulbenkianorkestern och Sten Cranner, vd och konstnärlig chef för Symfonikerna, flög ned till Lissabon och såg henne ”sing-conduct” – det vill säga sjunga och dirigera samtidigt. En helt fantastisk upplevelse som nu också Symfonikernas publik fått uppleva vid ett flertal tillfällen.

Christoph Eschenbach har sedan flera år varit en ”target conductor”, alltså en dirigent som Göteborgs Symfoniker vill bjuda in till orkestern. Han representerar en annan repertoar än Santtu-Matias Rouvalis. De kompletterar varann. Han har gjort alla de stora symfoniska verken, medan den unge Rouvalis repertoar är mer begränsad (samtidigt som den ständigt växer!).

Nu har Göteborgs Symfoniker nått målet och fått en karismatisk ledartrio med tre profilstarka konstnärer som kompletterar varandra: chefdirigenten Santtu-Matias Rouvali och de blivande förste gästdirigenterna Christoph Eschenbach och Barbara Hannigan.

– Det känns som att Göteborgs Symfoniker står inför en väldigt spännande konstnärlig utveckling. Alla stjärnor står rätt för att detta ska bli en ny era som liknar det jättesprång vi tog på 1980-talet med Neeme Järvi då världen öppnade sig för oss, säger Sten Cranner, VD och konstnärlig chef.

Nyhetsbrev från GSOplay

Anmäl dig som prenumerant på nyhetsbrevet så får du information från GSOplay.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Prenumerera på skolutskick

Fyll i formuläret så håller vi dig uppdaterad om vilka skolkonserter vi spelar i Göteborgs Konserthus.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!