Göteborgs Symfoniker

Brahms Symfoni nr 2

Just när sommaren bryter in på allvar presenterar vi Johannes Brahms symfoni nr 2, som ofta kallats för Brahms ”pastorala” symfoni. Han skrev den under sin sommarvistelse vid den vackra och idylliska sjön Wörthersee i Österrike 1877.
Symfoni Nr 2 i D-dur har ofta betecknats som en glad och vacker symfoni. Kanske är det förklaringen till att det endast tog Brahms en inspirerad sommar att skriva den – till skillnad från den första symfonin, som tog honom över tjugo år att färdigställa. I den här konserten framför Odin Ensemble Symfoni nr 2 på instrument från tidigt 1900-tal. Dirigent är ensemblens grundare och ledare Alec Frank-Gemmill. Inspelningen är gjord en vacker vårdag i Betlehemskyrkan i Göteborg och är en samproduktion mellan Göteborgs Symfoniker och Odin Ensemble. Detta är det tredje programmet som presenteras av Odin Ensemble och det första i samarbete med GSOplay. Ensemblen startade i fjol, under pandemin, och spelar på instrument från tidigt 1900-tal. Odin Ensemble inspireras av klangen och stilen från de allra tidigaste skivinspelningarna och framför mästerverk ur den klassiska orkesterrepertoaren, nedskalade till kammarstorlek.

Alec Frank-Gemmill är född 1985 i Storbritannien och är idag förste hornist i Göteborgs Symfoniker.  I den här intervjun kan du se och höra honom berätta mer om Odin Ensemble.

Få nyhetsbrev från GSOplay

Håll dig uppdaterad om nya konserter på GSOplay.

Program

Brahms Symfoni nr 2

Medverkande

Alec Frank-Gemmill dirigent

Terje Skomedal Violin 1

Karin Berggren Violin 2

Oscar Edin Viola

Oscar Sokk Kleväng Violincello

Thomas Allin Double bass

Anders Jonhäll Flute

Jonas Albrektson Oboe

Ragnar Arnberg Clarinet

Anders Engström Bassoon

Philip Foster Horn

Per Ivarsson Trumpet

Louise Pollock Trombone

Martin Ödlund Timpan